TIKA u Bratuncu održala sastanak sa stočarima

Sastanak agencije TIKA sa stočarimaKrajem 2017. godine turska razvojna agencija „TIKA“ je pokrenula projekat  razvoja stočarstva na područjima opština Bratunac i Srebrenica, u okviru kojeg su za dvadeset porodica donirana stada sa po dvadeset ovaca. Oni koji su tom prilikom dobili stada, ugovorom su se obavezali da, u narednih pet godina, svake godine drugim porodicama daju po pet jagnjadi, tako bi se za pet godina trajanja projekta, drastično pvećao broj stočara na ovom području. Nad lijepo osmišljeni projekat nedavno su se nadvili tamni oblaci, kada je kod jednog korisnika projekta utvrđeno da šesnaest ovaca boluje od bruceloze.

Zbog bojazni da su i njihove ovce zaražene brucelozom, korisnici projekta TIKE su zahtijevali sastanak sa predstavnicima organizacije, do kojeg je i došlo u bratunačkom Domu kulture.

„U okviru programa ovaca, koje su iz programa TIKE date za dvadeset korisnika, na području ove tri opštine, kod jednog korisnika, odnosno Hodžić Hakije, je utvrđeno da postoji bruceloza i kju groznica, jer je imao prethodno četiri pobačaja i onda je veterinarska služba, odnosno inspekcija, naredila da se izvadi krv od svih životinja i ustanovljeno je da kod šesnaest životinja, odnosno jedanaest iz programa i pet njegovih životinja, postoji bruceloza i kju groznica i naredili su neškodljivo uklanjanje, odnosno ubijanje životinja. Životinje su zakopane i dalje slijedi onako kako veterinarske vlasti budu zahtijevale“, izjavio je Halil Omanović, konsultant na projektu.

Kako je rečeno na sastanku, sve ovce koje je TIKA donirala su prije isporuke prošle veterinarsku kontrolu i vakcinaciju protiv bruceloze.

„Do nas su došle vijesti o određenim problemima. Mi smo došli ovdje da saslušamo o čemu se radi i da svim korisnicima, ukoliko ih ima, otklonimo sve brige. Pošto su ovdje u pitanju životinje, živa stoka, uvijek je moguće da se pojave određeni problemi. Mi ćemo, u skladu sa zakonom, preduzeti sve mjere, kako bi se utvrdilo o čemu se radi“, izjavio je Omer Faruk Alimdži, koordinator TIKE za BiH

Lokalni stočari su zabrinuti za svoj kompletan stočni fond, ali, pošto se brucelozom mogu zaraziti i ljudi, više su zabrinuti za zdravlje svojih ukućana.

„Mi smo zabrinuti svi za zdravlje ljudi. Znači, ja prvo sebe najviše volim, pa onda tu moju stoku. Svi smo mi zabrinuti, ali sve će se to riješiti. Gospoda iz TIKE će sve završiti“, govori Paša Suljić, jedna od korisnica projektu.

Sastanak agencije TIKA sa stočarimaNa sastanku je izražena i zahvalnost predstavnicima organizacije TIKA, jer su prepoznali potrebu i jer se trude da pomognu ljudima u BiH na različite načine. Ideja projekta, u okviru kojeg su donirana stada ovaca, je bila da se za pet godina osam stotina domaćinstava počne baviti ovčarstvom.

„Ja sam zadovoljna što mogu i ja, po prvi put, da nekom dam petero mojih janjadi, jer u ovom projektu pet godina dajemo po petero ženskih jagnjadi. Meni je drago što i ja mogu nekom da pomognem, jer i meni su drugi pomagali“, dodaje Paša.

Rukovodstvo opštine Bratunac je zadovoljno prisustvom i angažmanom agencije TIKA na području opštine, kao i obećanjem da će se projekti TIKE nastaviti.

„Nas raduje što smo danas dobili obećanje od turske agencija TIKA za razvoj da će oni nastaviti i ubuduće projekat. Ovo su korisne donacije za sve ljude koji žele da se bave poljoprivredom, jer na taj način mogu da žive od svog truda i od svog rada“, kaže zamjenik načelnika Bratunca Salih Dubičić.

Pored otkrivenih slučajeva bruceloze kod doniranih ovaca, registrovan je i određen broj ovaca zaraženih kju groznicom, koja, ipak, nije toliko opasna.