Svetosavska akademija održana u Bratuncu

Svetosavska akademija u BratuncuU bioskopskoj sali Doma kulture u Bratuncu, učenici sve tri osnovne škole iz Bratunca, zajedno sa učenicima Srednjoškolskog centra su organizovali Svetosavsku akademiju u čast školske slave. Program akademije je obilovao recitacijama i horskim pjesmama posvećenim Svetom Savi, prvom srpskom prosvetitelju, a nekoliko tačaka je izazvalo poplavu oduševljenja kod prisutnih.

„Meni se ovo sve dopalo. Djeca su se pripremala oko mjesec dana, još prije Nove godine oni su krenuli sa pripremama. Ovu sedmicu su imali generalne probe i dali su neku završnicu, kako bi sve ovo večeras ovako izgledalo“ Danijela Petković, direktorka Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Bratunca.

Ovakve manifestacije su veoma bitne, kada je u pitanju očuvanje identiteta i tradicije kod našeg naroda.

„Zadovoljstvo mi je da sam poslije mnogo godina imao priliku da prisustvujem svečanosti obilježavanja školske slave Svetog Save ovdje u Domu kulture u Bratuncu i ono što me posebno raduje je da su mladi učenici osnovnih škola pripremili odličan program svečane akademije. Smatram da tradiciju treba čuvati, poštovati sve drugo, ali ključna stvar je da čuvamo sve ono što nam je naslijeđe i ono što je identitet srpskog naroda, ovdje, u BiH i u čitavom regionu“, kaže dr Lazar Prodanović, poslanik u Parlamentu BiH, koji je prisustvovao večerašnjoj akademiji.

Svetosavska akademija u BratuncuSvetosavska akademija je, osim raskošnog talenta bratunačkih učenika, pokazala i da se duhovnost vraća u naše škole, ali i u naš narod.

„Govoriti o osjećajima u ovom trenutku bi bilo suvišno. Svi smo oduševljeni večerašnjom akademijom, koju su zajednički pripremile osnovne škole sa srednjoškolskim centrom i da je ovo već postalo tradicionalno u Bratuncu. Raduje me to što je to zajednička akademija svih škola, gdje se pokazuje jedno jedinstvo đaka i prosvjete u našoj opštini. Hvala Bogu da je tako. Bogu se molim da tako ostane i u budućnosti, da Sveti Sava nikad više ne bude istjeran iz srpskih škola, ne bude istjeran iz školskog programa, da uvijek bude tamo gdje njemu jeste mjesto, a to je prije svega, kao svetitelj – u carstvu božijem, a kao prosvjetitelj – u našim školama“, govori protojerej stavrofor Dušan Spasojević nakon akademije.

Svetosavska akademija je trajala preko sat vremena tokom kojeg je publika netremice posmatrala nastupe bratunačkih učenika, a nakon svake tačke programa, slijedili su gromoglasni aplauzi i ovacije.