Sutra nastavak konstitutivne sjednice SO Srebrenica

sosrebrenica1Novoizabrani odbornici SO Srebrenica započeli su konstitutivnu sjednicu prošle sedmice, ali su je brzo prekinuli. Zvanična informacija pred ovu sjednicu bila je da je postignut dogovor stranaka o formiranju skupštinske većine, ali je na samom početku klub odbornika SDA zatražio da se sjednica prekine i da se nastavi za sedam dana, kako bi ova stranka obavila dodatne konsultacije sa srebreničkim udruženjima, prvenstveno udruženjima majki oko uslova za ulazak u skupštinsku većinu zajedno sa srpskim strankama. Odbornici nisu prihvatili ovaj zahtjev, pa su bošnjački odbornici napustili skupštinu. Predsjednik kluba odbornika SDA, Hamdija Fejzić, tada je rekao:

„Nemamo jasan stav potpisnika sporazuma između bivšeg načelnika Ćamila Durakovića i predsjednika stranaka. Imamo i stav radne grupe da izvršimo nove konsultacije i nove dogovore oko implementacije izbornih rezultata. To su razlozi zbog kojih smo tražili da se prekine ova skupština na ovoj tačci i da nastavimo za sedam dana“

U danima koji su uslijedili nije bilo vijesti o eventualnim pregovorima i dogovorima. Ipak, pred nastavak konstitutivne sjednice informacije počinju da pristižu. Radomir Pavlović, predsjednik kluba odbornika SNSD-a nam je rekao:

„Imali smo kontruktivni sastanak kod načelnika opštine; dogovorili smo se da nastavimo sa radom skupštine, odbornici iz SDP-a su rekli da će učestvovati u radu. Danas je bila i komisija za izbor i imenovanja i jednoglasno su donesene odluke oko prijedloga za kandidate za predsjednika i potpredsjednika. Komisija će nastaviti sa radom prije skupštine. Rečeno je da ćemo ići da tu skupštinu dovršimo do kraja i da nastavimo tematsku sjednicu kad je u pitanju rebalans i Nacrt budžeta za 2017. godinu“

OO SDP-a u Srebrenici je održao sastanak nakon kojeg su nam potvrdili informaciju da su učestvovali u pregovorima kod načelnika opštine Srebrenica:

sosrebrenica5„Danas su kod načelnika opštine bili oba odbornika SDP-a i Hakija Meholjić i Zulfo Salihović“, rekao nam je Munir Habibović, član OO SDP-a.

SDP je na ovom sastanku odlučio da se priključi skupštinskoj većini. Nisu željeli da komentarišu da li to znači da će SDP imati svog kandidata za predsjednika SO, niti šta će se dogoditi ukoliko SDA odbije da i sam postane dio skupštinske većine:

„Naš zaključak isključivo važi o članovima opštinskog odbora SDP-a. Nas ne interesuju ostale stranke; da li će ulaziti ili ne, mi ćemo se držati našeg zaključka i mi ćemo da budemo dio skupštinske većine, ukoliko nam to bude ponuđeno“, izjavio je Habibović.

Niko od zvaničnika SDA nije bio dostupan za izjave, pa nam ostaje nepoznat stav ove stranke. Čini se da, umjesto očekivanog raspleta, stalno pristižu nova pitanja. Nakon konstitutivne sjednice ćemo saznati da li će biti odgovora na neka od pitanja na koje čekamo još od izbora ili nas ponovo očekuje nešto nepredviđeno.