Studenti iz BiH čistili nišane u Memorijalnom centru Potočari

ciscenje nisana potocariProjekat nazvan „Uređivanje Memorijalnog centra Srebrenica – Žepa – Dan mladosti“ organizovan je danas u kompleksu Memorijalnog centra Potočari. Projekat su pokrenuli Udruženje „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“, a danas je Potočare posjetilo i više od 200 studenata.

U saradnji sa pet univerziteta – iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Zenice i Bihaća, realizovana je akcija čišćenja nišana u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, a kroz rad studentima je približeno razumijevanje potrebe suočavanja sa prošlošću.

 „Zadovojstvo nam je da ovom jednom udruženom akcijom studenata očistimo, pomognemo u čišćenju mezrja Potočari. Drago nam je da je ova ideja zaživjela i nadamo se da će nas iduće godine biti još više“, izjavio je Noris Sakić, student Univerziteta u Tuzli.

 „Danas sam došao da odradim jedno dobro djelo, usput sve ovo da posjetim, da vidim šta se tu dešava i drago mi je što sam došao. Drugi put sam ovdje, bio sam kao dijete, ovo je drugi put“, izjavio je Mersudin Malešević sa Univerziteta u Bihaću.

 „Ono što je mene posebno dojmilo, pošto mi je ovo prvi dolazak, kada sam ušao sa svojih 200 kolega, sa četiri univerziteta i mojim petim, jeste koliko nas zapravo stoji na ovom ovdje mjestu, a kada taj broj 200 uporedimo sa 8372, možda i više, shvatimo koliko nas zapravo ima malo danas ovdje“, rekao je Senad Đuradija, student Univerziteta u Mostaru.

Današnja akcija trebalo je da posluži za podizanje svijesti o zločinu u Srebrenici, ali i potrebi sjećanja i rada sa mlađim generacijama o razumijevanju značaja prevencije sličnog zločina u budućnosti.

 „Nama je bio cilj da se studenti nekako približe našim nišanima, ne da osjete bol, nego da osjete kako su naša djeca željela da žive, da budu živa, nažalost, nisu, nema ih među živima, ali ipak, ako jedan student stoji pored jednog nišana, pored svog vršnjaka, naučiće nešto“, izjavila je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Studenti su imali priliku i da upoznaju preživjele i prisustvuju času istorije. Organizatori se nadaju da će slična inicijativa biti organizovana i u drugim područjima, te da će ovakvo okupljanje na Dan mladosti postati tradicija u Potočarima.