Stanari koji su u požaru izgubili dom – Gdje sada?

a simic pozarU požaru koji je sinoć zahvatio zgradu u srebreničkom naselju Baratova, četiri porodice ostale su bez doma. Noć su proveli kod komšija, rodbine ili prijatelja.

Četiri stana potpuno su uništena. Stanari ističu da su srećni jer niko nije povrijeđen, ali su pred dilemom – šta dalje. Ostali su bez imovine, a sami nisu u mogućnosti da saniraju štetu.

„Mi nemamo šta da planiramo, komšije imamo koji nas zovu, nude pomoć, ali sve je to od danas do sutra, ako opština nešto ne preduzme, nema ništa“, izjavio je Dušan Savić, jedan od stanara koji su izgubili svoj dom.

„Ne vjerujem da će biti šta od stana, pretpostavljam da se sve iznova mora raditi, ali ja bih najradije da se nikad više ne vraćam u ovaj stan, vjerujte“, rekao je Aleksandar Simić, oštećeni stanar.

U stanu Dostane Savić u vatri koja je na sve strane buktala, samo su ikone na zidu ostale netaknute.

„Hvala ti, Gospode Bože, opet. Hvala ti što si mi ostavio moju porodicu“, rekla je Dostana Savić.

Do požara je došlo zbog toga što su stanari koristili ventilacioni otvor kao odžak, a iz cijevi se vatra proširila na krovnu konstrukciju. Vatrogasci su cijelu noć dežurali na mjestu nesreće, da ne bi došlo do ponovnog razbuktavanja vatre.

„Nije bilo povrijeđenih, jer mi smo na vrijeme izvršili evakuaciju stanovnika, čak smo imali vremena i da iz jednog ili dva stana izmjestimo peći na plin i evakuisali smo dvije starije osobe“, izjavio je za UPSMedia Izet Suljanović, komandir vatrogasne jedinice u Srebrenici.

Stanari čiji su domovi nestali u plamenu nadaju se da neće biti prepušteni sami sebi i da će im nadležni pomoći da se ponovo skuće.