Srebrenički zvaničnici saglasni: Tenzije se moraju smirivati

CIK je stavio van snage zaključak da bude odobren zahtjev Opštinske izborne komisije iz Srebrenice da utvrdi izborne rezultate sa pet biračkih mjesta tako što će izvršiti kontrolno brojanje. Pirićeva je rekla da Opštinska izborna komisija nije obavila posao u skladu sa zaključkom i da će posao utvrđivanja rezultata biti obavljen u Glavnom centru za brojanje. Iz CIK-a navode da od danas do 10. oktobra traje transport cjelokupnog maeterijala iz svih opština i Brčko distrikta prema skladištu CIK-a, uz policijsku pratnju.

camil durakovic izbori„Transport izbornog materijala iz Srebrenice planiran je u subotu, 8. oktobra. Nakon toga će biti utvrđivani rezultati sa pet biračkih mjesta“, pojasnili su u CIK-u.

Današnje izjave srebreničkih zvaničnika pokušavaju da smire nastalu „nervozu“ na političkoj sceni Srebrenice. Novinarima UPSMedia jutros je prvo govorio aktuelni načelnik opštine Srebrenice i jedan od kandidata za novog načelnika Srebrenice, Ćamil Duraković.

„Mi prije svega moramo ostati mirni. Ne treba produbljivati tenzije. Izbori su jedno demokratsko pravo civilizovanih ljudi da izraze svoju volju i da ta volja bude legitimna i legalna, a ne da se na neki način otima, uzurpira itd. Sačekaćemo jedan period, biće to dobro. Mi pokušavamo s građanima raditi da, prije svega, ostanu mirni, bez nekih tenzija, a Bože moj, Centralna izborna komisija kad objavi rezultate znaćemo šta je konačnica“, rekao je Duraković.

Mladen Grujičić, kandidat za načelnika opštine Srebrenica je, takođe, poslao sličnu poruku.

mladen grujicic izbori„Najvažnije je da građani ostanu mirni, dostojanstveni, da ne dižu tenzije. Evo već se sve normalizovalo, ponašamo se kao da izbori nisu ni bili. Subota je dan kada će se znati ko je pobjedio i sačekajmo taj dan u miru i dostojanstvu, poštovanju. Živjećemo mi i poslije izbora i tako treba nastaviti u tom duhu“, zaključio je Grujičić.

I Predsjednik SO-e Srebrenica Miloš Milovanović je danas apelovao na smirivanje tenzija u Srebrenici. On je radi toga sazvao i posebnu konferenciju za novinare na kojoj je rekao:

milos milovanovic izbori„Pozivam sve građane opštine Srebrenica da svojim strpljenjem doprinesu smirivanju tenzija koje su izazvane poslije lokalnih izbora. Sigurnost građana mora biti prioritet svih nas i niko od političkih aktera, koji su učestvovali u izbornom procesu, ne smije u svojim izjavama da obmanjuje javnost, jer to kod naroda izaziva sumnje da neko želi da prekraja volju naroda koja je iskazana na lokalnim izborima. OIK treba da radi u skladu sa svojim nadležnostima, bez uplitanja politike, jer na njima je odgovornost da izborni proces provedu u skladu sa izbornim zakonom. Osuđujem bilo kakvo nasilje, prijetnje i pokušaje zastrašivanja naroda Srebrenice i molim MUP RS da zaštiti sve građane i njihovu imovinu. Takođe, molim vas predstavnike medija da izvještavate korektno i onako kako to dolikuje vašoj profesiji“, izložio je Milovanović tokom konferencije.

Čini se da se nekoliko dana nakon održanih lokalnih izbora situacija počinje popravljati i nadamo se da će danas poslate poruke uspjeti da umire stanovništvo i doprinesu normalizaciji situacije u Srebrenici.