Srebrenička kocka ili srebrenička „kocka“?

Prije nekog vremena sa radom u Srebrenici je otpočela kompanija „Kocka“ doo, koja je ubrzo, zahvaljujući svojim proizvodima, prije svega Sarajevskoj i Srebreničkoj kocki, te ambicioznim planovima, privukla veliku pažnju lokalne ali i javnosti u cijeloj BiH.

Početne informacije o radu ovog preduzeća (uvođenje novih proizvoda, zapošljavanje većeg broja radnika, najave o proširenju tržišta) očigledno su bile preuranjene. Nakon samo nekoliko mjeseci rada, zaposleni su poslati na kolektivne godišnje odmore, a vlasnik preduzeća Aid Rifatbegović sve rjeđe se počeo pojavljivati u Srebrenici.

„Nas desetak tražimo neisplaćene četvoromjesečne zarade. Stalno dobijamo uvjeravanja da ćemo dobiti novac i da će preduzeće nastaviti sa radom. Rečeno nam je da će biti primljeno petnaestak novih ljudi, ali mi nismo sigurni da li ćemo se mi vratiti na posao. Ukoliko ne dobijemo naš zarađeni novac, mi smo spremni da pravdu tražimo i na sudu“, rekla nam je radnica koja je željela da ostane anonimna, plašeći se mogućih posljedica.

Direktorica ovog preduzeća kaže da ne želi da komentariše navode o dugovanjima i da nije ovlaštena da daje izjave.

„Ono što vam mogu reći je da će preduzeće nastaviti sa radom, kao i da će biti primljeni novi radnici. Radnici kao radnici, u BiH nema zadovoljnih radnika“, rekla je Ajša Hasanović, direktorica Radne jedinice Kocka u Srebrenici.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa vlasnikom Aidom Rifatbegovićem, ali on ne odgovara na naše pozive.

Nadamo se da će se nastala situacija uskoro razriješiti na zadovoljstvo svih uključenih strana.