Srebrenica: svečano otvorena „kraft“ pivara

Davprom SekulićDavorin Sekulić iz Srebrenice i zvanično je otvorio svoju pivaru, u kojoj će proizvoditi nekoliko vrsta zanatskog piva. Srebreničanima je prvi put predstavio svoje pivo prošle godine, kada je u Rock caffeu „Malboro“ organizovao besplatnu degustaciju svoja dva piva: „Andrićeva tetka“ i „Perkman“. Učestvovao je i na XI Sajmu poslovnih ideja i osvojio prvo mjesto u konkurenciji ideja iz Srebrenice.

U međuvremenu, ponuda Sekulićeve pivare je postala bogatija za još dva piva. Pivo „Vidran“ je, takođe, dobilo ime po motivima priča iz Srebrenice (Vidran je gubavi konj koji se uspješno izliječio kupajući se u „Guber“ vodi), a posebno je interesantno pivo „Pivovica“, koje je, zapravo, kraft pivo (zanatsko pivo) sa dodatkom domaće šljivovice.

„Srebrenica je kroz istoriju imala sve i svašta. Imala je i kovnicu novca, rudnike, ali ovo je prvi put da Srebrenica ima pivaru“, osmijehuje se Sekulić dok govori.

Srebrenica ima svoju „malu“ pivaru, ali to ne znači da ona neće postati jedno od obilježja ovog grada. Tome se nada i mladi preduzetnik.

Srebrenička kraft pivara„Moja pivara jeste mala i ima mali kapacitet proizvodnje, ali ovdje se radi o zanatskom pivu, koje je kvlitetnije od lager piva koje nam je dostupno. Pivara jeste mala, kažem, ali se nadam da će za stotinu godina ljudi pričati kako je velika srebrenička pivara, koju će tada Srebrenica imati, postala od ove moje male, današnje pivare“.

A i posjetioci, koji su bili prisutni tokom ceremonije otvaranja su bili prezadovoljni. Sa osmijehom na licu i sa sjajem u očima oni su naglašavali kako je ovo nešto jedinstveno, ne samo za Srebrenicu, nego i za cijelu BiH.

„Ovo pivo je odlično. Ovakvo pivo se ne može kupiti u prodavnicama. Uživam u svakom gutljaju“, kaže Muamer Čivić.

Sigurni smo da ćemo o ovom pivu i o srebreničkoj pivari još slušati.