Srebrenica: Prekinuta sjednica lokalnog parlamenta

sesta redovna sjednica so bratunacNije novost da je u Srebrenici nova skupštinska većina smijenila pet načelnika odjeljenja opštinske uprave, kao i predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine.

Smijenjeno rukovodstvo je, potom, uputilo zvanične žalbe na adresu Ministarstva lokalne uprave i samouprave, a iz Vlade je stiglo obavještenje da su sve žalbe uvažene i da se sve odluke Skupštine, odnosno razrješenja i imenovanja, stavljaju van snage. Danas, prva sjednica nakon odgovora Vlade, prekinuta je upravo zbog pomenutih odluka.

Sjednica lokalnog parlamenta u Srebrenici počela je sa prisutnih 12 odbornika, od ukupno 21. Nepoštovanje odluka Vlade RS dovešće do velikih problema, stav je lokalnog SNSD-a.

„To je znak da ćemo mi u narednom periodu tražiti od Vlade da se raspusti Skupština opštine Srebrenica i da se raspišu ponovni izbori, zato što ne može da funkcioniše ova vlast, prije svega zbog toga što nemaju većinu u kolegiju, ne mogu da zakazuju sjednice Skupštine, i ne poštuju odluke Vlade“, rekao je danas Radomir Pavlović, predsjednik OO SNSD.

S druge strane, odbornici optužuju lokalni SNSD da vrši pritisak na načelnika, ali kažu, odluke Vlade će poštovati.

„On je trenutno pod velikim pritiskom lokalnog SNSD-a, ne želi skupštinsku većinu u kojoj nema SNSD, ova skupštinska većina  je otvorila mogućnost pregovora i sa SNSD-om uz određene uslove, a na SNSD-u je zašto nije uspio taj dogovor“, stav je Alije Tabakovića, predjsednika SO Srebrenica.

„Odluke Vlade poštujemo, bez obzira što mi smatramo da one nisu bazirane po zakonu, mora se hijerarhija poštovati, to smo pokazali, ićemo u sudske postupke i tražićemo zakonska rješenja iz ove krize“, izjavio je Momčilo Cvjetinović, odbornik SDS-a.

Situacija je i dalje nejasna, a koliko je konfuzno u Srebrenici pokazuje i činjenica da Skupština trenutno ima dva čovjeka koji se izjašnjavaju kao predsjednici.

„Predsjednika skupštine ne bira Vlada, predsjednika skupštine biraju odbornici u SO Srebrenica, da bi predsjednik SO bio izabran, mora imati većinu, u ovom slučaju većina je rekla svoje – smijenila je jednog, izabrala drugog predsjednika“, rekao je Alija Tabaković.

„Po zakonu sam ja predsjednik SO Srebrenica“, stav je Hamdije Fejzića.

Današnja sjednica prekinuta je skoro na samom početku, a, kako je rečeno, nastavak će biti odgođen sve do okončanja situacije oko spornih odluka.