Srebrenica: Predstavljen Master plan „Srebrenica Drina Euro – Region“ i „Srebrenica Euro – Region Evropski grad kulture 2024“ (video)

Pored Sarajeva, Banjaluke, Trebinja, Mostara i Tuzle, kandidaturu za Evropski grad kulture 2024. godine najavila je i Srebrenica u saradnji sa još nekoliko opština iz regije. Danas je prezentovan Master plan razvoja euroregije Srebrenica-Drina, koji kao jedan od bitnih segmenata planira upravo kandidaturu.

Master plan je rađen u saradnji sa austrijskim Institutom za strateški razvoj. Planom je, pored Srebrenice, obuhvaćeno još osam opština uz rijeku Drinu, označenih planom kao Drinska regija, koja nastupa kao kandidat.

„Glavni cilj je jačati ovu regiju koja je sada malo zavučena, nije ni tu ni tamo, trebaš do Beograda ići tri sata, do Sarajeva tri sata, a sa jačanjem ove regije i ako pokažemo kapacitet ove regije dobijamo i investicije za razvoj infrastrukture“, izjavio je za UPSMedia Aleksandar Petrič, direktor Instituta za strukturalni razvoj Austrije.

Rimski grad u Skelanima, Osaćanska umjetnost, srednjovijekovne tvrđave – samo su neke od znamenitosti područja koje ga kvalifikuju za trku za titulu Evropskog grada kulture.

„Suština ovog master plana jeste da otvorimo ovu regiju prema stranim investitotrima, prema fondovima koji podržavaju određene projekte“, izjavio je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

„Opština Srebrenica ima jednu simboliku i ima dosta toga predstaviti. Imamo dosta spomenika, dosta stvari koje bi trebalo i obnoviti, kao što su stari gradovi i pećine“, istakao je Bego Bektić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Srebrenica.

Master plan predviđa organizovanje Srebrenica-Drina euroregija prema modelu regije Koruška u Austriji.

„Kao prvo mora se napraviti osnova, pa sve nakon toga može ići. Osnova je infrastruktura, saobraćaj, bolnice, obdaništa… I onda kao sljedeći korak, naravno, dolazi privreda, da se otvaraju nova postrojenja i fabrike i da se sa time osnaži radna snaga, da se privuku investitori i da ljudi koji žive u Srebrenici ostanu ovdje“, rekao je Grhard Dorfler, bivši predsjednik regiona Koruška.

Master plan razvoja regije uključuje i pripremu kandidature Srebrenice za Grad mira.

„Grad kulture – to si godinu dana i sljedeće godine je već neko drugi, Grad mira ostaneš uvijek, ali ne možeš od toga živjeti, ali na bazi toga dobija i grad i regija više na prepoznatljivosti, atraktivnosti… Zbog toga što se dešavalo u Srebrenici, i da se pokaže da sužuvot može dobro da funkcionira, da se ne gleda ko ima kakvu religiju, ko pripada kom narodu, da se gleda u zajedništvo i da se zajedno gleda u budućnost, zajedno stvaranje ekonomije, da svi mogu dobro da žive, da ostanu ovdje, da se ne odsele“, ocijenio je Aleksandar Petrič, direktor Instituta za strukturalni razvoj Austrije.

Dobijanje jedne od titula za koje je planirana kandidatura, bilo bi od od istorijskog značaja za opštinu, ali i cijelu regiju. Opštinsko rukovodstvo Srebrenice prepoznaje i razvojnu šansu koju bi Srebrenica na ovaj način dobila.

„Mi nekad potcjenjujemo svoje mogućnosti tako što odmah na početku osudimo na propast nešto što treba da se desi, ali ja smtaram da možemo doprinijeti da bar damo sve od sebe, a vidjećemo da li će to uroditi plodom“, dodao je načelnik Grujičić.

U skladu sa Master planom, Srebrenica – Drina euroregiju činiće opštine Zvornik, Milići, Vlasenica, Bratunac, Ljubovija, Bajina Bašta, Višegrad i Goražde.