Srebrenica: potpisan sporazum o saradnji o testiranju austrijskog modela procjene stepena ivaliditeta

Potpisivanje sporazuma Opština Srebrenica, Centar za socijalni rad Srebrenica, Udruženje „Leptir“, Austrijski doktori za osobe sa invaliditetom i Bosanski doktori za osobe sa invaliditetom, danas su u Srebrenici potpisali sporazum o saradnji, koji predviđa da opština Srebrenica postane prva opština u BiH u kojoj će se testirati austrijski princip određivanja stepena invaliditeta.

Naime, po važećim propisima i načinima na koji se stepen invaliditeta određuje u našoj državi, na prvom mjestu se određuju nesposobnosti i ograničenja osoba sa invaliditetom, pa se mnogi proglašavaju nesposobnima za rad. Austrijski model, s druge strane, u prvi plan stavlja prednosti i sposobnosti osoba sa invaliditetom. Amela Velić, direktorica organizacij e „Bosanski ljekari za osobe sa invaliditetom“ na svom primjeru objašnjava prednosti austrijskog modela:

Potpisivanje sporazuma„Kao djevojka skočila sam u bazen, glavom sam udarila u dno, pri čemu sam slomila vrat i ostala nepokretna. Od tada, osuđena sam na život u kolicima. Međutim, od nesreće sam uspjela završiti srednju školu i fakultet i naći se na čelu ove organizacije. Takođe, uspjela sam pokrenuti i vlastiti biznis – prevodilačku agenciju. Mislim da je to dovoljno dokaza da sam radno sposobna, iako sam u kolicima. Po našim dosadašnjim praksama, ja bih bila proglašena za radno nesposobna. Novi model procjene invaliditeta će, kod svakog ponaosob, pokušati pronaći sposobnost koja može biti okosnica njihovog budućeg zanimanja“, govori Amela.

Potpisivanje sporazuma„Mi moramo promijeniti svijest kada su ove osobe u pitanju i poklanjati im više pažnje. Mi smo do sada ‘otpisivali’ ovakve ljude, a istina je da su mnogi, iako fizički nesposobni, ipak mentalno radno sposobni, možda čak i sposobniji od onih koji su u potpunosti zdravi“, smatra Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Ovaj sporazum je će mnogo značiti i Udruženju „Leptir“:

„Mi već dugo imamo problem da mnogi korisnici našeg Centra nisu u stanju da završe svoje obrazovanje. Očekujemo da  će novi sistem procjene spsobnosti pomoći našim korisnicima“, rekla nam je Željka Katanić iz Udruženja „Leptir“.

Potpisani sporazum je prvi sporazum ovakve vrste koji je potpisan u BiH.