Srebrenica: Održan sastanak sa privrednicima

Sastanak privrednika u SrebreniciJuče je u Srebrenici održan prvi od nekoliko sastanaka privrednika i predstavnika lokalne vlasti. Na sastanku je zaključeno da su prirodna bogatstva i industrijske zone Potočari i Zeleni Jadar potencijali za razvoj opštine.

Sastanak je održan sa ciljem da se zajedničkim snagama privuku investitori koji će ulagati u Srebrenicu.

Privrednici su u prvi plan istakli nedovoljno radne snage i nestručnost radnika, te, kažu, nužna je prekvalifikacija.

„Mislim da ćemo imati težak zadatak u budućnosti i pored naše želje i otvaranja novih radnih mjesta da nađemo radnu snagu. Bojim se da će doći period kada ćemo imati radna mjesta, investitore, ali neće imati ko da radi. Najpoželjnije je da svi promijenimo svijest i da prihvatamo poslove bez biranja“, istakao je načelnik opštine Mladen Grujičić.

„Način na koji mi treba da riješimo problem jeste kvalitet radnika. Glavni problem nas koji se bavimo privrednom djelatnošću jeste nedostatak radne snage. Nedostaje određenih zanimanja, kao što su rukovaoci građevinskim mašinama, tesari, zidari, bravari… Treba pokušati prekvalifikovati radnike i tako prekvalifikovanu radnu snagu poslati na tržište i na takav način omogućiti privrednicima da ostvare ono što su planirali“, rekao je Danko Mirović, vlasnik firme „Trend“.

Jedna od mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta mogla bi biti prerada drveta, međutim, kako kažu, problem je nedovoljno sirovine.

„Vrlo cijenim inicijativu načelnika da se sastanemo, i trebalo bi češće da se sastajemo. Sirovine ima dosta na ovomPrivrednik Srebrenica području, toga smo svi svjesni, ali prema nekim podacima 15000 kubika sirovog drveta godišnje ode na područje Bijeljine, a to je nama pola godine proizvodnje. Trenutno zapošljavamo 27 ljudi, jedna presa nam stoji, a kada bismo imali sirovine, i kada bi i ta presa radila, bilo bi i novih zapošljavanja“, istakla je Marica Simić iz fabrike „EKO M“, fabrike za proizvodnju peleta.

Opština će sufinansirati svako novootvoreno radno mjesto sa 5.000 do 10.000 maraka.

„Mi smo i u ovoj godini na Skupštini donijeli odluku da se pomogne svako radno mjestu, ali nastavićemo pomagati privrednicima na različite načine: da li kroz kroz izdavanje našeg prostora, subvencionisanje, da li kroz parcele koje se nalaze u vlasništvu opštine, da dovodemo struju, radimo puteve, ali ćemo pomagati koliko god budemo u mogućnosti“, kaže načelnik Grujičić.

U narednom periodu biće održano još nekoliko sastanaka sa temom privrednog razvoja, a prvi u nizu biće sastanak opštinskog rukovodstva sa poljoprivrednicima.