Srebrenica: Klanjana dženaza Hatidži Mehmedović

Hatidza MehmedovicU mjesnom mezarju u Bektićima u Srebrenici klanjana je dženaza i obavljen ukop Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja „Majke Srebrenice“, koja je nakon duge i teške bolesti preminula u nedjelju uveče u Kliničkom centru u Sarajevu. Više hiljada prijatelja, poznanika i rodbine oprostili su se od Džidže, kako su je odmilja zvali.

Dženazi Hatidži Mehmedović prisustvovao je veliki broj ljudi iz različitih dijelova BiH, kao i predstavnici državnih i međunarodnih institucija. Prije dženaze održana je komemoracija u velikoj sali Kulturnog centra. Na komemoraciji je istaknuto da je Hatidža bila uzor i majka svih majki.

„Hatidža Mehmedović bila je veliki borac za istinu i pravdu. Znamo svi da je 1995. godine izgubila dvojicu sinova i muža i od 1995. godine do posljednjeg dana, dok je disala, ona se borila za istinu i pravdu, za Srebrenicu, kako se ovo nikome i nikada ne bi ponovilo“, istakao je Nermin Alivuković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

 

Prije dženaze u Bektićima, Hatidži Mehmedović je klanjana i dženaza u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, a oni koji su Mezar Hatidza Mehmedovicje poznavali kažu da će ostati upamćena kao hrabra, dostojanstvena žena.

„Izgubili smo majku, majku Podrinja, majku cijelog svijeta, majku koja se borila za istinu i pravdu, ali je nikada nije dočekala“, izjavio je Muamer Hasanović, unuk Hatidžinog brata Hameda.

„Vidite samo danas ovaj dan i ovaj narod. Ona je moja sestra po vjeri i po sudbini, i ona je isto izgubila dva sina i muža, kao i ja, i ostala sama. Došla sam danas da ispratim moju Hatidžu, moju Džidžu“, izjavila je Tima Delić, Hatidžina prijateljica.

Hatidža Mehmedović rođena je 1952. godine u selu Bektići. U Srebrenicu se vratila 2003. godine i živjela je u porodičnoj kući na Vidikovcu.