Srebrenica ističe kandidaturu za evropski grad kulture 2024. godine – Master Plan u pripremi

Radionica - Master Plan

Kandidaturu za Evropski grad kulture 2024. godine najavila je i Srebrenica sa još nekoliko opština iz regije. Tim povodom je u Srebrenici održana prezentacija na kojoj su predstavljene smjernice Master plana.

Osim što se Srebrenica za potrebe kandidature udružila sa još nekoliko opština koje se nalaze uz rijeku Drinu, kandidaturi bi trebao da se pridruži i austrijski grad Kmund.Šanse su veće ako se ide zajednički sa austrijskim gradom.

..I Austrija će iste godine biti na redu za kandidaturu. Onda mislimo to kao tander pripremiti, a partnerski grad Srebrenici će biti grad Kmund“, rekao je Alexander Petritz iz Instituta za strukturalni razvoj Austrije.

„Mi bismo htjeli apsorbovati jedinstvenost Srebrenice i čitave srebreničke regije, a htjeli bismo najbolje iz toga izvući za unapređenje ove regije.“, kaže Daiva Jakutyte Walangitang iz Austrijskog instituta za tehnologiju.

Veliki posao je pred opštinama u regiji, a glavni cilj jeste jačanje ekonomije i privrede.

„Ovo je način da pokušamo da predstavimo to što imamo u našem gradu, našoj Srebrenici i okolnim mjestima. Ovo je odličan primjer umrežavanja ljudi“, govori Bego Bektić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti.

„Bez obzira da li mi prošli ili ne, Master plan će nam povući razna sredstva iz Međuanrodnih fondova, koji će doprinijeti razvoju ove regije, u kojoj je centar Srebrenica“, smatra načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

Zajedno sa Srebrenicom, kandidaturu će predati opštine Zvornik, Milići, Vlasenica, Bratunac, Ljubovija, Bajina Bašta, Višegrad i Goražde.