Srebrenica dobila „Europahaus“, prvu evropsku kuću u BiH

Danas je u Srebrenici svečano otvorena prva evropkska kuća u Bosni i Hercegovini „Europahaus“. „Europahaus“ će u budućnosti biti mjesto gdje će se građanke i građani moći informisati o Evropi i Evropskoj uniji. Osim toga će nuditi edukacijske seminare na različite evropske teme. „Europahaus“ treba postati mjesto na kome će se građanke i građani moći informisati, obrazovati i diskutovati o evropskim pitanjima.

„Europahapus“ kuću danas je svečano otvorio Ambasador Republike Austrije u BIH njegova ekselencija Martin Pammer.

„Jako sam ponosan što smo danas otvorili prvu kuću Evrope „Europehaus“ u Srebrenici. Građani će moći da uče o Evropi, o EU, dobiće nova znanja, nove mogućnosti. Moći će se voditi debate o tome šta su vrijednosti Evrope, humanizam, ekonomski razvoj i sve ono što se povezuje sa Evropom. Nadam se da će i druge države i druge ćlanice EU biti prisutne i da će se ovakve kuće osnivati i u drugim gradovima u BiH“, rekao je Pammer.

Današnjem otvaranju prisustvovala je i predsjednica Bauer helfen Bauern fondacije Doraja Eberle, a organizacija BHB je bila jedna od ključnih da Srebrenica od danas ima „Europahaus“ kuću.

„Evropa je projekat, kao slagalica, koji je u suštini projekat za mir i jedinstvo. Mi takve vrijednosti njegujemo u „Superar“-u i logično je bilo da se stavimo na raspolaganje „Europahausu“. Ako nećemo započeti jedan ovakav projekat u Srebrenici gdje bi to drugo moglo biti. To je bila glavna ideja, provesti ovdje jedinstvenu Evropu i odgovoriti ljudima na pitanje. Djeca koja su članovi „Superara“ nam pokazuju šta je to život u jedinstvu i zato je „Superar“ pravo mjesto za ovu kuću. Zahvaljujem se svima u Srebrenici koji su pokazali otvorenost i spremnost da se jedna ovakva ideja sprovede u Srebrenici“, rekla je Doraja Eberle.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković je ponosan što je baš u Srebrenici danas otvorena prva evropska kuća.

„Mi otvaranjem „Europahausa“ pokazujemo da želimo učiti o Evropi i gdje vjerujemo u vrijednosti mira i demokratije. Vjerujemo da naši građani žele biti djelovi Evrope. Tako da ćemo u ovoj kući moći učiti sve o Evropi i njenim vrijednostima. Opština Srebrenica je dala apsolutnu podršku otvaranju ove kuće i bićemo na usluzi onima koji budu vodili ovu kuću, ali naravno i građanima koji će dolaziti u nju“, rekao je Ćamil Duraković načenik opštine Srebrenica.

„Europahaus“ Srebrenica je prva evropska kuća u Bosni i Hercegovini i nalazi se u centru Srebrenice u „Kući dobrih tonova“. Član je EUNET-a , evropske mreže koja okuplja 67 evropskih kuća iz 21 evropske države.