Srebreničani nasmijani za 8. mart

Danas je 8. mart. Praznična atmosfera se osjeća na svakom koraku. U Srebrenici je dosta građana na ulicama, kupuje se cvijeće i drugi pokloni, sa ciljem da se obraduju dame. Vidljivi su štandovi na kojima se prodaje cvijeće i ostale sitnice. Kompletna atmosfera, odaje utisak jednog svečanog dana u kom su svi raspoloženi. Tim povodom ekipa UPSMedia je izašla na ulice Srebrenice i razgovarala sa našim sugrađanima, kako provode ovaj dan, da li su dobili neke poklone ili možda nekog obradovali.

U Srebrenici je danas dosta srednjoškolaca koji su svoje školske obaveze nešto ranije završili. Razgledaju se pokloni, kupuje se cvijeće, a osmijeh je vidljiv kod svih.

„Nisam još ništa dobila, ali očekujem danas. Pokloniću nešto i svojoj rodici, a neću nigdje ići danas“, rekla nam je kroz osmijeh jedna od učenica koje smo sreli.

Danas smo sreli i srednjoškolce, koji su mladi, ali ipak već sada se uče džentlimenskim gestovima.

Kupiću poklon djevojci, mami,sestri,svim bližim ženama. Kupiću im ružu, neki parfem, nešto“, rekao nam je o svojim današnjim planovima mladić koji je bio u prijatnom ženskom društvu, a nije ni čudo kad zna kako treba. 

Njegov školski drug, ipak nije htjeo da priča o svojim današnjim planovima, kratko i neformalno je rekao da ne može da priča o tome, jer planira da kupi poklon bivšoj djevojci. Eto prilike da bivša možda postane sadašnja, a da mi sljedeće godine imamo sagovornika koji se neće libiti da priča o poklonima.

8. mart je dan žena, pa možda zato i ne čudi što su dame spremnije da pričaju na ovu temu ili su ipak samo hrabrije.

„Dobila sam materijal i klješta za nakit pošto se time bavim i dopunu. A ja ću da poklonim nešto profesoricama u školi“, ispričala nam je jedna srednjoškolska koja ima zanimljiv hobi, a današnji poklon će joj baš koristiti za pravljenje nakita.

Za zaljubljene današnji dan je nekako poseban.

„Pa očekujem da ću dobiti poklon od mog dečka, barem se nadam. Super mi dan protiče, svi su nasmijani, drago mi je, a i ja se nekako lijepo osjećam, svi nam čestitaju praznik. Pokloniću svojoj majci cvijeće, jer ona to najviše voli“, rekla nam je vidno raspoložena srednjoškolka dok se nada poklonu od svog dečka.

Ima i onih dama, koje danas samo poklanjaju, a ne očekuju poklone.

Ja ću samo da poklonim, a mislim da neću ništa dobiti“, ali to će ova učenica saznati tek na kraju dana, jer današnji dan i jeste rezervisan za iznenađenja.

Razlika u raspoloženju je vidljiva između mlađih i starijih građanki Srebrenice. Starije dame pamte ljepše dane.

„Današnji dan provodim loše, ne radi se, kriza je, nemaština, ništa se ne dešava nabolje. Nekad je sve bilo super, ekstra, radilo se, bila je muzika uživo, žene su sve išle na proslave, a danas je to sve spalo na najniže grane“, iskrena je bila jedna naša sugrađanka.

Jedna druga srebreničanka, pored toga što nije baš najsrećnije vrijeme, 8. mart provodi idalje svečano.

„Obradovaću unuke, nene, tetku i daidžinicu. Fino provodim dan, a mene je obradovao muž“, rekla nam je jedna starija sugrađanka koja planira prije svega da gleda svoje unuke kako učestvuju na školskoj priredbi. 

Pored toga što mnoge dame provode današnji dan slavljenički neke od njih i rade. A žene koje smo svi danas vidjeli, jesu one koje su se postarale da je poklon lako kupiti i izabrati, na uređenim štandovima ispred „Z marketa“. 

Ne mogu reći da sam potpuno zadovoljna. Izašla sam da prodam svoje proizvode kojim se bavim u vidu hobija. Današnji dan ću provesti spavajući, jer je jutros bilo jako hladno kad sam izašla. Još nisam dobila nikakv poklon jer sam izašla jako rano, a nadam se da će me nešto sačekati kod kuće, kad se vratim“, rekla nam je žena koja prodaje kutije za nakit ukrašene dekupaž tehnikom, a čiji proizvodi će danas obradovati mnoge dame.

Njena komšinica, pored, prodaje cvijeće.

„Prodaja ide onako dobro, muškarci su kupovali ženama cvijeće. Nije se još sve prodalo, ali do mraka ima vremena“, rekla nam je gospođa čije se cvijeće danas završilo u vazama mnogih žena iz Srebrenice. 

Muške sagovornike danas nije bilo lako naći, većina ih ne želi da govori za medije, ali svi nose poklone. Ipak ima i onih koji su svoje današnje utiske podjelili sa nama.

„Želim da čestitam 8. mart svim danama iz Srebrenice i šire. S obzirom da je danas radni dan poklonio sam svojim koleginicama i prijateljicama poklone koje sam mogao da nabavim u Srebrenici, to je mali znak pažnje“, rekao nam je jedan muškarac srednjih godina, dok su mu ruke bile prepune poklona.

Srebreničani će današnji dan obilježiti različito, ono što je zajedničko kod svih jeste da su svi dobro raspoloženi. Nekad sitnice mogu mnogo da znače. Na sitnice, naše bližnje, često zaboravimo. Osmi mart je samo jedan dan, ne čekajmo samo taj dan da obradujemo žene, jer one to sigurno zaslužuju i svakog drugog dana. Kad već svi zaboravljamo koliko je pažnja važna, neka se to ni slučajno ne desi danas, ako već niste, obradujte nekog i dan će biti mnogo bolji, možda i sedmica, a mjesec i godina možda budu nastavili u istom raspoloženju, zato ne razmišljajte previše, nego krenite odmah i obradujte nekog.