Sprovedena akcija „Posadi ružu“

posadi_ruzu1U organizaciji Koalicije Srebrenica, povodom dolaska proljeća, na šetalištu Banje Guber u Srebrenici je organizovana akcija „Posadi ružu“. Cilj ove akcije je da se Srebrenica učini ugodnijim i ljepštim jestom za život, ali i da se iz našeg grada pošalje jedna lijepa i pozitivna slika.

Tokom akcije, zasađeno je stotinu ruža i nekoliko sadnica čempresa. Jedan od, možda, najvećih uspjeha je to što je akcija zainteresovala mngo mladih ljudi.

„Nama je neki cilj bio da, zapravo, oni preuzmu određenu odgovornost i budu odgovorni građani prema svojoj lokalnoj zajednici i da oni nekako doprinesu uljepšavanju ovog našeg malog gradića“, rekla je Radomirka Alić, predsjednica Omladinskog savjeta u izjavi za UPSMedia.

Akcijom „Posadi ružu“, osim što je obilježen dolazak proljeća, i sam grad je imao korist. Prelijepo gradsko šetalište „Guber“ je dobilo dodatni sjaj. Akcija je bila i odlična prilika za druženje.

„Kao prvo, to će biti svima lijepo na oko. To je, ipak, opet nešto pozitivno. Pored toga, oni koji nikad nisu sadili ruže, na primjer, mogu doći danas i da nauče na koji način posaditi ružu, kako pravilno iskopati rupu, kako se starati o ruži“, rekao je Marko Stanković, koordinator Koalicije Srebrenica.

posadi_ruzu2„Cilj je, kao što smo već rekli i naglasili da se ljudi druže, razgovaraju, da pričaju, da se malo izađe iz kuće jer, bila je zima i tmurno vrijeme, ali danas je divan dan ovdje i trebamo da se okupimo i razgovaramo, da se družimo, jednostavno iz naših razgovora će proisteći neke nove ideje kako ćemo još unaprijediti našu opštinu, da svi zajedno napravimo i učinimo ovu opštinu boljom, odnosno da joj vratimo ono mjesto koje joj je nekada pripadalo“, objasnio nam je Vladan Milovanović, šef kabineta načelnika opštine Srebrenica.

Aktivisti su dali svoj doprinos i naporima Komunalnog preduzeća „Polet“ na uređenju grada, koje već godinama unazad brine o izgledu najpopularnijeg srebreničkog šetališta.

„Komunalno preduzeće je već ranije u nekom periodu pokrenulo, samoinicijativno tu aktivnost da se, možda najljepša tačka Srebrenice, ovo šetalište Guber, uredi. Činjenica jeste da je ovo prije, možda jedno dvije godine, bio zapostavljeni dio, ali i dalje privlači mnoge Srebreničane. Komunalno preduzeće kao takvo preuzelo je aktivnost uređenja ovog prostora, ovog šetališta. Šta se ovdje danas dešava? Koalicija Srebrenica je odlučila da na neki način doprinese svom gradu, svojoj lokalnoj zajednici, tako što će posaditi 100 ruža, što naravno ide u korist našoj zajednici. Na neki način svi mi svojim doprinosom, ma koliko oni mali ili veliki bili pomažemo da Srebrenica izgleda ljepše i bude ljepša svima“, kaže Bekir Halilović, v.d. direktora JK „Polet“.

Aktivnosti na uređenju šetališta „Guber“ neće se zaustaviti na sađenju ruža. Kako nam je najavljeno, u jednoj od drvenih kućica pored šetališta, uskoro će biti otvoren i mliječni restoran gdje će se, svi oni koji izađu u šetnju Guberom, moći odmoriti, okrijepiti i družiti sa ostalim ljubiteljima prirode.