SO Srebrenica: Nova skupštinska većina, smjene i imenovanja

hamdija i laloViše nije nikakvo iznenađenje da iz Srebrenice pristižu vijesti o podjelama i političkim aferama svaki put kada je zakazano zasjedanje opštinskog parlamenta. Tako je bilo i na današnjoj sjednici.

Sjednica je otpočela normalnim tokom, što nije dugo potrajalo. Od samog početka je bilo jasno da je na pomolu formiranje nove skupštinske većine i nakon višečasovne rasprave nije usvojen čak ni dnevni red, a odbornici SNSD-a, DNS-a i dva odbornika SDA su napustili sjednicu.

„Razočaran sam u ovo što se danas desilo u Srebrenici. Obrazložio sam zbog čega napuštam. Tražio sam da se ova skupština odgodi. Nije to učinjeno. Pokušao sam na sve načine da nije to dobro da se pravi nova skupštinska većina na ovakav način, pošto nisam uspio u namjeri, napustio sam sjednicu“, izjavio je Miloš Milovanović, predsjednik kluba odbornika SNSD-a.

„Sjednicu nisam napustio zato što je formirana nova skupštinska većina, već da bih ih pustio da prekrše poslovnik i statut o radu“, izjavio je Radomir Pavlović, potredsjednik SO Srebrenica.

Pošto je deset odbornika stare skupštinske većine napustio sjednicu, nova skupštinska većina sastavljena od 11 odbornika nastavila je sa dnevnim redom.

„Mislim da je danas, ovdje u Srebrenici, došao tračak nade, iako je ovako oblačno. Mislim da će ova nova skupštinska većina do sljedeće skupštine opštine biti omasovljena sa najmanje još dva ili tri odbornika koji, jednostavno, razmišljaju svojom glavom i koji misle dobro svim građanima opštine Srebrenica“, rekao je Zulfo Salihović.

„Naša su vrata otvorena i za druge političke partije i za druge odbornike koji mogu da se priključe. Jedini je uslov da se poštuju zakoni RS, od izbornog zakona, preko zakona o lokalnoj samoupravi, do ovih lokalnih akata“, stav je Momčila Cvijetinovića.

Odlukom nove skupštinske većine, smijenjen je dosadašnji predsjednik Skupštine Hamdija Fejzić, a na mjesto novog predsjednika imenovan je Alija Tabaković. Imenovan je i nova skupstinska vecinanovi potpredsjednik Skupštine Milorad Stanojević.

U daljem radu sjednice, smijenjeni su načelnici odjeljenja Opštinske uprave Opštine Srebrenica, te izglasani novi. Na mjesto načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti umjesto Bege Bektića imenovana je Mediha Smajić, a na mjesto novog načelnika za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove imenovan je Dane Katanić na mjesto Bojana Josipovića. Takođe je smijenjen dosadašnji načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj Cvijetin Maksimović, a na njegovo mjesto postavljen je Dragan Janjić. Načelnik Odjeljenja za finansije Davor Maksimović ostao je na ovoj funkciji, a isti je slučaj sa Sadmirom Nukićem koji je ostao na mjestu načelnika Odjeljenja za opštu upravu.

Smijenjen je i v.d. direktora Doma zdravlja u Srebrenici, te je imenovan novi – Slađana Božić.

Svaki prijedlog je izglasan „za“ od strane svih 11 odbornika nove skupštinske većine.

Nastavak sjednice zakazan je za četvrtak, 4. maj, kada će se razmatrati razrješnje dužnosti v.d. direktora svih javnih ustanova opštine.