SO Srebrenica: i dalje bez zamjenika načelnika

iiisosrebrenica1Danas održana sjednica SO Srebrenica pokazala je da se politički problemi u Srebrenici nikako ne smiruju. Pored sukoba u srebreničkoj SDA, izgleda da je na pomolu raskol i u SDP. Na današnjem dnevnom redu bio je izbor zamjenika načelnika opštine Srebrenica. SDP je predložio da to bude Nermin Alivuković, ali se tom prijedlogu usprotivio Zulfo Salihović, odbornik SDP-a. Nakon tajnog glasanja, utvrđeno je da prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova.

Salihović je odmah na početku sjednice govorio kako se o zamjeniku načelnika, koji treba da bude iz reda bošnjačkog naroda, ne može raspravljati bez obavljenih konsultacija i da je taj prijedlog samovolja predsjednika njegove stranke, Hakije Meholjića, pri tom rekavši da se Meholjić u opštinskom odboru „okružio dvojicom senilnih staraca i nekoliko dama lakog morala“.

„Predloženi kandidat nije dobio podršku SO Srebrenica. On nije izabran. Tako da, na neki način, moj prijedlog je djelimično prošao i mi ćemo sada pokušati od strane svih relevantnih aktera, koji imaju mogućnost da predlažu i kandiduju zamjenika načelnika, u narednih sedmicu dvije zajednički utvrdimo tog kandidata“, izjavio je Zulfo Salihović, odbornik u SO Srebrenica za UPSMedia.

iiisosrebrenica2Ni svi odbornici iz SDA se nisu složili sa prijedlogom. Grupa odbornika koja je nedavno odlučila osnovati „Klub odbornika povratnika u Srebrenicu“, smatra da su upute povjereništva SDA za Srebrenicu jasne i da se odbornici SDA do daljnjeg trebaju uzdržavati od donošenenja bilo kakvih odluka o imenovanjima.

„Ja nisam bio lično protiv Nermina, nemam ništa protiv gospodina Alivukovića, ali sam bio protiv prijedloga da bude kandidat za zamjenika načelnika obzirom da to mjesto pripada po nekakvim dogovorima Bošnjacima. To je ime koje nije usaglašeno sa Bošnjacima. Nema podršku bošnjačkih odbornika, odnosno dvije trećine su bile javno protiv i kazale da ne podržavamo taj prijedlog“, kategoričan je Alija Tabaković.

Načelnik opštine Srebrenica kaže da gubi strpljenje i da više neće imati razumijevanja za stranačke nesuglasice. Kaže da će stvari uzeti u svoje ruke.

„Mislim da više nemamo vremena da tolerišemo ovakvu neodgovornu politiku pojedinih bošnjačkih predstavnika‚ jer te unutarstranačke nesuglasice moraju da završe na njihovim sastancima a ne na skupštini“, kaže Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica

Odbornici su na današnjoj sjednici odlučili da se na predstojećoj svečanoj sjednici Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću, zbog doprinosa razvitku opštine Srebrenica uruči plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica.