Sjednica SO Bratunac prekinuta zbog nedostatka kvoruma

osma redovna sjednica brOsma redovna sjednica Skupštine opštine Bratunac prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, a datum nastavka sjednice biće naknadno objavljen.

Malina i otkupna cijena maline – tema rasprave današnje sjednice.

Nakon prijedloga odbornika SNSD-a da se u dnevni red sjednice uvrsti odluka da se svakom malinaru na području opštine isplati 30 pfeniga po kilogramu maline, uslijedile su brojne replike, „krivi navodi“, ali i ponovno prepucavanje odbornika – kolika je čija plata, ko je koliko radnih mjesta promijenio, ko je krao, a ko ne, te je u jednom momentu izgledalo da malina i nije toliko bitna.

Iz odborničkog kluba SNSD-a kažu da su ovu tačku zatražili jer Skupštinu i odbornike niko nije izvijestio o sastancima malinara i hladnjačara,nacelnik osma redovna sjednica zaključcima i mogućim rješenjima, a da oni to zahtijevaju zbog naroda, ne zbog njih samih, jer se oni „sa ministrom, koji je iz njihovih redova, mogu sastati kad požele“.

Sa druge strane, načelnik i odbornici pozicionih stranaka ističu da su i oni svakako na strani malinara, ali da u ovom momentu nema mogućnosti za isplatu, jer u opštinskoj kasi nema novca.

Kako su rekli, ovakav prijedlog SNSD-a nije pripremljen kvalitetno, niti se može uvrstiti u budžet, jer nema odgovarajuće stavke u budžetu opštine, što je protiv zakona.

Kako je rečeno, veći dio budžetske rezerve potrošen je na sanaciju gradske deponije na kojoj je nedavno izbio požar.

Načelnik je na sjednici istakao da nisu samo malinari u problemu, nego i uzgajivači kupina, a da su u toku pregovori sa resornim ministarstvom da se premije usklade sa cijenom maline, te ako je cijena niža premije da budu više i obrnuto.

Jedno je sigurno, niti se sukobima odbornika nazire kraj, niti epilog zahtjeva malinara.