Sjećanje na srpsko stanovništvo stradalo u Bratuncu, porodice traže pravdu

Suprug Milojke Simić nestao je 1992. u mjestu Zalazje kod Srebrenice, a njegove posmrtne ostatke pronašla je i sahranila 2012. godine. Danas je nakon 24 godine na Gradsko groblje u Bratuncu došla odati počast njemu i još 68 ljudi koji su stradali u ovom mjestu tokom rata u Bosni i Hercegovini.

„Jedini spas danas mi je što imam unuka koji se zove kao on – Branko. Moj suprug je živ zarobljen na Zalazju, a nakon toga nikada nismo saznali šta se desilo s njim. Velika je nepravda što se za zlodjela sudi samo nekim ljudima, a izostavljen je Naser Orić, kao da on nije ubijao nevine ljude“, kaže Milojka.

Slavorad Tišić poginuo je 1993. godine u Bratuncu, a danas su mu na Gradsko groblje počast došli odati sin i snaha.

„Živim u Kravici, nedaleko odavde, a nakon toliko godina pravda nije zadovoljena i osjećam se loše. Mislim da ovdje nema suživota i nikad ga neće biti, a s Bošnjacima komuniciramo samo što moramo“, rekao je Slavoradov sin Mladen Tišić.

Mladen je također dodao kako ne osporava obilježavanje i sjećanje na žrtve gdje god se one nalazile, pa tako ni jučerašnje obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

Milenko Simić iz Srebrenice danas odaje počast ocu i stricu koji su poginuli prije 24 godine. Milenko kaže da mu je svaki dan bolan i težak, jer pravda nije zadovoljena. Danas živi u Novom Sadu, a njegova majka u Srebrenici. Ističe kako danas mladi masovno napuštaju ovaj dio istočne Bosne zbog neslaganja i nemira koji se još uvijek osjete.

Velinka Ivanović iz Zenice danas obilježava godišnjicu pogibije brata koji je nastradao u Pandićima. Velinka kaže da su ga ubili Bošnjaci, a da se inače za sve krive Srbi.

Na području Bratunca i Srebrenice danas su obilježene 24 godine od stradanja 69 srpskih vojnika i civila na današnji dan 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje i Sase i bratunačkim Biljača i Zagoni. Danas su u Bratuncu osim članova porodica poginulih bile prisutne i boračke i organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca. Cvijeće su položili i srpski delegati općinske vlasti iz Bratunca i Srebrenice.

U crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici će biti služena liturgija. Kod spomenika i kosturnice na Zalazju u 12 sati je služen parastos za 69 Srba stradalih u ratnim zbivanjima na današnji dan, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove općine poginule tokom rata u BiH.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Izvor: http://www.klix.ba/