Sestre Bektić nanovo očaravaju

bektic sestre perucacČetiri hrabre sestre Bektić iz Srebrenice jahale su na konjima kroz brdovite predjele Srebrenice skoro četiri sata kako bi došle do jezera na kome su nastale ove prelijepe fotografije.

Ove sestre oduševile su cijeli region kada su se zimus pojavile fotografije na kojima uživaju sa njihovim vjernim prijateljima – konjima.

Fotograf Dario Matić ovaj put otišao je na jezero Perućac i tamo napravio prelijepe fotografije ovih sestara i njihovih konja. Djevojke su jahale oko 18 kilometara od kuće, odradile fotografije i isto toliko vremenski im je trebalo u povratku do kuće.

Kako sam Matić kaže, čar ovih fotografija je što se prezentovala i prirodna ljepota ovoga kraja, prekrasni kanjoni i jezero Perućac. Ova pozitivna priča ispisana fotoaparatom, predstavila nam je uzajamnu ljubav između ovih djevojčica i njihovih konja.

Ono što se krije iza ovih fotografija jednako je očaravajuće. Naime, otac sestara Bektić Emin dugo je, radeći u Njemačkoj kao rudar, u srcu čuvao ljubav prema svojoj domovini. S obzirom na to da su i njegovi predaci voljeli konje, te da ih je on imao još davnih 60-ih, u Eminu je iz dana u dan, tokom boravka u tuđini, jačala ljubav prema ovim plemenitim životinjama, i rasla je želja da osnuje ergelu kada se vrati u BiH.

Priča sa ergelom počinje od Eminovog povratka poslije rata iz Njemačke u BiH. Trenutno imaju 12 konja, uključujući i četvoro ždrijebadi.

Sve fotografije pogledajte OVDJE

Izvor: Nezavisne; Foto: Dario Matić