Sedmica dječjih prava

biblioteka_djecja_sedmicaNarodna biblioteka Srebrenica u periodu od 03. do 07.oktobra 2016. godine obilježava sedmicu dječijih prava. Tokom ovih pet dana održavaju se kreativne muzičke, umjetničke i edukativne radionice sa najmlađim sugrađanima, tokom kojih će se govori o dječijim pravima, njihovim obavezama, a ujedno se mališani upoznaju sa radom biblioteke i knjižnim fondom Dječijeg odjeljenja.


Djeca imju priliku da zajednički pjevaju i sviraju na različitim instrumentima, a mnoga su izrazila želju da bi voljeli da im svi dani u školi budu ovakavi.


„Ovdje mi je bilo baš lijepo, igrali smo se, pjevali, svirali smo, mnogo mi se sviđa. Voljela bih da je ovako u školi“, kaže Anđela.


„Bilo je super, glasno smo svirali i pjevali. Bilo mi je lijepo i jedva čekam ponovo“, govori i Edah.


Radionicu je vodio Zdravko Nikolić, ispred organizacije „Createra“, čija saradnja sa Narodnom bibliotekom u Srebrenici traje već drugu godinu.


biblioteka_djecja_sedmica_2“U saradnji sa Narodnom bibliotekom, Createra organizuje muzičke i umjetničke radionice, a učestvovaće djeca uzrasta prvog i drugog razreda. Ovo nije prvi put da Createra sarađuje sa Narodnom bibliotekom u Srebrenici, a radionice će uključivati crtanje, sviranje, pravljenje pjesama i igranje“, rekao je Nikolić za UPSMedia.


Manifestacija „Dječja nedjelja“ u biblioteci se održava već dvanaestu godinu, a tokom posjete djeca se upoznaju sa radom i funkcionisanjem biblioteke.


„Kao i do sada, sa djecom pričamo o njihovim pravima i obavezama, s tim što se mi uglavnom baziramo na knjigu, obrazovanje. Naravno, sve što njih interesuje mi pokušavamo da mi kroz razgovor da izvučemo koliko oni znaju o svojim pravima, a mogu reći da danas djeca poznaju svoja prava ali i svoje obaveze“, rekla nam je Violeta Radić bibliotekarka Narodnoj biblioteci Srebrenica.


Na ovaj način se kod djece od najmlađeg uzrasta stvara navika dolaska u biblioteku, druženja uz knjigu, što će uticati na njihovo dalje obrazovanje.