Sastanak koalicionih partnera: Skupštinska većina u Srebrenici stabilna

Skupstinska vecina SrebrenicaDanas je održan sastanak koalicionih partnera koji čine skupštinsku većinu u Skupštini opštine Srebrenica, na kojem je zaključeno da skupštinska većina ima problema sa zajedničkim nastupom, ali da je svim akterima cilj da ostanu jedinstveni.

O problemima će, kako su istakli, razgovarati nakon svečane sjednice SO Srebrenica koja će biti održana povodom Dana opštine, 11. marta.

„Istina je, postoje određene nesuglasice između zakonodavne i izvršne vlasti u Srebrenici, ali to su problemi koje ćemo rješavati poslije tematske sjednice. Ovo je Srebrenica, ne ide uvijek lako, ali moramo tražiti kompromise, moramo tražiti ono što je u interesu svih građana“, istakao je Alija Tabaković, predsjednik SO Srebrenica.

„Obredjeljeni smo za nastavak saradnje između koalicionih partnera SNSD, DNS i SDA. U narednom periodu ćemo rješavati probleme koje imamo, prije svega da održimo tematsku svečanu sjednicu i poslije toga dogovorimo plan rješavanja, sastajanja i dogovaranja oko važnih pitanja za stanovnike Srebrenice“, izjavio je Radomir Pavlović, potpredsjednik SO Srebrenica.

Kako je istaknuto, nesuglasice postoje na relaciji izvršna-zakonodavna vlast u Srebrenici, što predstavlja okosnicu Srebrenicamnogih problema.

„Evidentni su problemi, često ljudi misle da jedan dio vlasti – izvršni može funkcionisati bez zakonodavnog. Recimo, i kada je u pitanju zapošljavanje, ne poštuje se koalicioni sporazum kako smo to ranije dogovorili, ali to nije nesporazum između koalicionih partnera, već kabineta načelnika i zakonodavnog dijela vlasti“, ocijenio je Tabaković.

Iako uzimaju učešća u vlasti, predstavnici SDS-a nisu prisustvovali sastanku.

„To je jedan od zaključaka i na ranijim sastancima, ali i danas, sa SDS-om moramo definisati da li su tu ili ne, da li su članovi koalicije ili ne. Oni, naime, participiraju u vlasti, ali nisu potpisnici koalicionog sporazuma“, zaključio je Velibor Rankić, predsjednik Kluba odbornika DNS Srebrenica.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić na službenom je putu, te nije prisustvovao sastanku.