Saopštenje Koalicije „Zajedno za Srebrenicu“

srebrenicaU nastavku prenosimo saopštenje Koalicije „Zajedno za Srebrenicu“:

„Koalicija ‘Zajedno za Srebrenicu’ koju čine sve srpske stranke u SO Srebrenica smatra da su napadi na načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića od strane izvjesnog Almira Muškića iz Cerske kod Milića samo nastavak negativne politike i kampanje bošnjačkih partija, čija sujeta i mržnja nema nikakvih moralnih ni demokratskih principa.

Dosadašnji napadi su planirani i izvođeni uz pomoć njihovih vrhova stranaka u Sarajevu, a izvršioci su bili aktivisti iz Srebrenice. Kada su shvatili da to nije dovoljno, indoktrinirali su čovjeka koji nema nikakve veze sa Srebrenicom, jer živi na udaljenosti od oko 40 kilometara od Srebrenice. To nas upućuje i na zaključak da su korijeni prethodne bošnjačke vlasti u Srebrenici rasijani po cijeloj BiH. Tako sada imamo poistovjećivanje svih životnih procesa u Srebrenici sa bošnjačkim nacionalnim i vjerskim interesima. Nažalost, ni nakon jedne i po godine od održanih lokalnih izbora, ovi krugovi ne mogu da prihvate pobjedu srpskog načelnika. Mržnja koja proističe iz toga nadrasla je sve granice ljudske tolerancije.

Zbog toga, u interesu saradnje u Srebrenici na opšte dobro i napredak, tražimo od bošnjačkih partija u Srebrenici i Sarajevu, da se okrenu razvoju ovog područje i da prestanu voditi politiku koja će podstrekivati na širenje mržnje prema svemu sto je srpsko“, navodi se u saopštenju Koalicije „Zajedno za Srebrenicu“.