Roditelji bošnjačke djece najavili tužbe protiv direktora škola

Danas je u Skupštinskoj sali u Srebrenici održan sastanak roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice i okolnih opština povodom problema oko naziva jezika koji je upisan u djačke knjižice.

Tema razgovora na sastanku su bili pravni procesi koje će preduzeti advokati roditelja i način djelovanja u narednom periodu.

“Mi smo danas izabrali pravni tim koji će nas zastupati. Taj tim će činiti advokati Nedim Ademović i Duško Tomić i još jedan advokat kojeg će oni izabrati. Ovom prilikom želim da posebno istaknem da će naša pravna borba biti usmjerena protiv direktora škola koji su direktni izvršioci političkih odluka Milorada Dodika“, rekao je Nedim Čivić, koordinator roditelja bošnjačke djece za cijelu Republiku Srpsku.

Čivić je pozvao vlasti u Republici Srpskoj da prestanu sa diskriminacijom bošnjačke djece i pozvao sve one čija su prava ugrožena da se bore za ista.

“Ova naša borba za bosanski jezik je borba i za srpski i hrvatski jezik. U Ustavu ove zemlje ne stoje ni srpski jezik a ni hrvatski. Ukoliko nama neko pokuša nametnuti ime našeg jezika onda ćemo posegnuti i radikalnijim mjerama”, upozorava Čivić.

Duško Tomić, jedan od pravnih zastupnika roditelja bošnjačke djece, rekao je da se u narednom priodu mogu očekivati tužbe protiv svih direktora škola u kojima u djačke knjižice nije upisan “bosanski jezik”.

“Za sada je sigurno da su u cijelom ovom slučaju nadležni osnovni sudovi u Srebrenici, Zvorniku, Vlasenici, Bijeljini i Doboju i sigurno ćemo ići sa tužbama za diskriminaciju protiv direktora. Volili bi da se ova situacija riješi i da ne idemo na sud ali ako do dogovora ne dodje onda ćemo ići sa tužbama i pravdu ćemo tražiti i na sudu u Republici Srpskoj, a ako nit u ne uspjemo onda i pred Ustavnim sudom ili Medjunarodnim sudom u Strazburu”, zaključio je Tomić.

Sastanku su prisustvovali predstavnici roditelja iz Srebrenice, Bijeljine, Bratunca, Doboja i Koraja.