Rekonstrukcija školskih objekata u Srebrenici i Bratuncu naredne godine

Malesevic i Nedjo TrninicMinistar prosvjete i kulture Dane Malešević, zajedno sa ministrom saobraćaja i veza RS Neđom Trninićem, posjetili su danas opštine Bratunac i Srebrenicu, gdje su dogovoreni projekti kojima će biti sanirani školski objekti u ove dvije opštine.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS finansiraće naredne godine u Srebrenici sanaciju dvije područne škole, u Osatu i u Sućeskoj.

„Mi se, kao opština, trudimo da pomognemo školama koliko možemo i koliko smo u mogućnosti, međutim, problem je sve manji broj djece, ali eto, nadamo se da ćemo novim obdaništem, i uz pomoć Ministarstva privući što više djece i iz susjednih opština“, istakao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

„Ministar je obećao da će u sklopu svojih mogućnosti u narednoj školskoj godini obezbijediti određena sredstva za infrastrukturne projekte u područnim školama u Osatu i u Sućeskoj, jer su one te koje nakon rata nisu renovirane“, izjavio je za UPSMedia Alija Tabaković, predsjednik SO Srebrenica.

Srednjoškolski centar u Srebrenici broji 430 đaka, a osnovna škola 330 đaka. Ministar Malešević kaže da će ovoDane Malesevic ministarstvo stvoriti sve preduslove da bi broj učenika bio povećan.

„Ne radi se o velikim sredstvima i mi ćemo ta sredstva pronaći. U srednjoj školi u Srebrenici moram pohvaliti lokalnu zajednicu jer su već uložili nekih 100.000 maraka za grijanje. Ima problema kada su u pitanju i pripravnici i polaganje njihovog stručnog ispita, pa ćemo to gledati što prije da uredimo“, izjavio je ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Sa opštinom Bratunac Ministarstvo će realizovati projekat energetske efikasnosti srednje škole u Bratuncu vrijedan 400.000 maraka, a Osnovna škola u Osamskom već sljedeće godine biće uređena.

„Ja ne mogu obećati da ćemo mi sutra riješiti probleme, ali svakako da škola u Osamskom ne zahtjeva mnogo sredstava i to ćemo vjerovatno sljedeće godine realizovati. Srednja škola u Bratuncu zahtjeva više sredstava i to ćemo morati u etapama raditi. Za rekonstrukciju samog objekta škole potrebno je uložiti 400.000 maraka, međutim, fiskulturna sala zahtjeva dodatna ulaganja od još otprilike 300.000 maraka. Nastojaćemo da srednjoškolski centar svakako uđe u projekat energetske efikasnosti naredne godine“, precizirao je ministar Malešević.

„Opština Bratunac nema problem kada je u pitanju broj upisanih učenika, jer smo i u prvom razredu osnovne i srednje škole imali povećanje broja učenika za otprilike jedno odjeljenje. Nemamo prevelikih problema ni sa školskim objektima, osim sa Srednjoškolskim centrom i područnom školom u Osamskom i drago nam je da će nam Ministarstvo izaći u susret u vezi sa rješavanjem ovih problema“, izjavio je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Kako su ministri i načelnici obje opštine istakli, Vlada podržava i Srebrenicu i Bratunac, a planirano je da u narednom periodu još neka ministarstva posjete ove opštine.