Reakcije na Prijedlog zakona o izmjena i dopunama Krivičnog zakona BiH

srebrenicaSavjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim se definiše pojam javnog podsticanja na nasilje i mržnju. Ukoliko se ove izmjene usvoje, predviđena je zatvorska kazna za negiranje genocida. Ovaj prijedlog izazvao je suprotne reakcije u Srebrenici.

Majke Srebrenice već dugo čekaju da se zakonski regulišu kazne za negiranje genocida. Mejra Đogaz, koja je u Srebrenici izgubila tri sina, muža i unuka, kaže da je krajnje vrijeme da se utvrde sankcije za one koji negiraju genocid.

„Ne može to niko kazati da nije bio genocid, genocid jest bio. Pune su škole, pune su bile naše djece zatvorene i tada su odatle voženi i pobijeni su. Ja sam tri sina svoja izgubila i muža i unuka. Ostavili su me samu da patim danas. Gdje je zakon. Treba majke pomoći koje su ostale potpuno same, koje nema više niko da brine o njima i kako da ne donese se zakon i treba zakon donijeti“, kaže Mejra.

Kada Hotić smatra da BiH i stanovnike Srebrenice upravo ovo neriješeno pitanje spriječava da krenu putem pomirenja i istinskog suživota.

„Ta odluka, ako se usvoji na parlamentu, ako prođe u zakonu kako treba, da bude na državnom nivou, da se poštuje sva ljudska prava, da se ne vrijeđa, da se prizna ono što je bilo, što je istina. Istina se ne može sakriti ni pobiti, ni negirati vječito, a može iritirati, stalno praviti jaz među nama (pokrivalica) Istina, kakva je, ona se mora prihvatiti i da uđe u takon, ko krši tu istinu, ko je drukčije naziva, da bi vrijeđao druge, neka se kažnjava“, kaže naša sagovornica.

S druge strane u Udruženje porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS smatraju da je eventualno donošenje ovakve odluke samo uvertira u ukidanje RS i za to, na prvom mjestu, optužuju srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH.

„Pa kako oni vode svoju podaničku politiku, sa Bakirom Izetbegovićem ne bi nas začudilo da prođe, što mi smatramo da bi bilo katastrofalno, jer samim tim oni bi sazidali temelje za ukidanje Republike Srpske što mi ne vjerujemo da će se desiti, znači, to bi bilo nešto strašno, ali kako oni vode politiku, to nas ništa ne čudi“, smatra Kojić.

Prema predloženim izmjena krivičnog zakona BiH, negiranje genocida, kao i bilo kakvi oblici podstrekivanji na rasnu, vjersku ili rodnu mržnju. kažnjavaće se zatvorskom kaznom u trajanju od najmanje jedne godine.