„Dani Srebrenice 2017“: Prvih pet dana manifestacije

otvaranje manifestacijeKulturno-sportska manifestacija „Dani Srebrenice“ zvanično je otvorena 24. maja i do sada je već realizovano nekoliko veoma zanimljivih, ali slabo posjećenih događaja.

Prvenstveno je u organizaciji KUD-a „Vaso Jovanović“ Srebrenica, Hayat produkcije i Opštine, održan muzički koncert na kojem su nastupile estradne zvijezde iz BiH, čime je zvanično otvorena ovogodišnja manifestacija. Samo otvaranje i koncert privukli su veliki broj Srebreničana, te je sala bila popunjena gotovo do posljednjeg mjesta.

U četvrtak, 25. maja, održan je učenički kros, a otvorena je i izložba Nacionalni park „Tara“.

Petak, 26. maj, iako ispunjen programom, nije bio naročito posjećen.

Prvenstveno je u Narodnoj biblioteci otvorena izložba „Posljednji čuvari Podrinja“, a nešto kasnije ples, igre, recitacije i glumu karate turnir dani srebrenicepokazali su učenici Prve osnovne škole iz Srebrenice sa svojim drugarima iz škole u Potočarima, a učestvovali su i učenici iz Osnovne škole “Kosta Todorović” Skelani. Specijalni gosti bili su članovi dječjrg hora “Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice.

Iako je uobičajeno da događaji u kojima učestvuju djeca privuku veliki broj posjetilaca, sala Kulturnog centra Srebrenica nije bila poprunjena kako je bilo očekivano.

Uveče je u kafe-baru „Malboro“ svirao zagrebački bend The Yellow Buzz. Iako momci iz benda odlično sviraju, ni ovaj koncert nije privukao naročit broj publike.

U subotu je bilo više Srebreničana zainteresovanih za „Dane Srebrenice“, da li zbog činjenice da je vikend ili zbog zanimljivih događaja.

creathera koncert dani srebreniceU lovačkom domu „Vitez“ održano je takmičenje za lovce u gađanju pokretnih meta – glinenih golubova i spremanju kotlića. Takmičenje je privuklo veliku pažnju, a pored lovaca iz Srebrenice, učešće su uzeli lovci iz lovačkog društva “Čauš” Bratunac, “Tuzla” iz Tuzle i “Soko” iz Bajine Bašte.

Prvi put ove godine organizovana je Selfie-trka, na koju se prijavilo pet ekipa, četiri individualca i jedna ekipa. Cilj je bio uslikati se na 15 označenih lokacija od pošte do Malog Gubera. Zanimljiv događaj, malo učesnika, ali odlična zabava.

Što se tiče nedjelje – posjećeniji program. Ujutru je održan košarkaški turnir za mlađe selekcije koji je do sada okupio najveći broj ekipa iz naše zemlje. Srebreničani su osvojili treće mjesto, dok je ekipa iz Ilijaša u finalu savladala ekipu iz Travnika.

U organizaciji Savjeta mladih Srebrenica, održana je Dječja mala olimpijada, gdje su se djeca se takmičila u nekoliko disciplina, i to trčanje u paru, trčanje u vreći, trčanje sa jajetom, društvene igre… Ni ovaj događaj nije privukao veliki broj učesnika.

Na jezeru Perućac u okviru „Dana Srebrenice 2017“ održano je i takmičenje ribara u ulovu ribe na plovak u organizaciji SRD „Mladica“ Srebrenica. Učestvovale su ekipe iz Srebrenice, Bratunca, Bajine Bašte, Užica, Prijepolja i Priboja. Prvo mjesto je sa najviše ulovljene ribe za dva sata osvojila ekipa iz Bratunca.smotra folklora srebrenica

Crea Thera, uz podršku Koalicije Srebrenica juče je u Gradskom parku organizovala izložbu radova i mini-koncert u kojem su zajedno učestvovali mališani, učesnici muzičkih radionica, kao i korisnici Centra za mentalno zdravlje.

I na kraju, slobodno možemo reći da je do sada najposjećenija bila Smotra folklora pod sloganom “Drino vodo, žubora ti tvoga”, koja je održana sinoć u punoj sali Kulturnog centra Srebrenica.

Iako je i dosadašnji program bio raznovrstan, organizatori se nadaju da će u narednim danima biti više publike, pogotovo što će biti organizovane dvije svirke od kojih se mnogo očekuje, a to je koncert grupe Dža ili Bu u Malboru i koncert Crvene jabuke.

Još nekoliko zanimljivih događaja nas čeka u ovoj sedmici, nadamo se da će i publika biti dovoljno brojna.