„Bratoljub“ će biti završen u septembru

dodik vucic cvijanovic bratoljubPredsjednici Republike Srpske i Republike Srbije Milorad Dodik i Tomislav Nikolić, kao i premijeri Željka Cvijanović i Aleksandar Vučić, u pratnji ministara obje Vlade, obišli su danas radove na izgradnji mosta „Bratoljub“ koji spaja Republiku Srpsku i Srbiju.

Radovi na izgradnji mosta „Bratoljub“ odvijaju se predviđenom dinamikom, naglašeno je danas,  te je poručeno da je važno graditi mostove jer spajaju obale, gradove i narode.

“Mi smo, umjesto da ispravljamo krivu Drinu, odlučili da je spajamo i ovaj most je upravo dokaz tog spajanja naroda, ljudi. Ovo je mogućnost da se brže sretne, dođe, ali brže i da ode. Svakako, predstavlja zahtjev današnjeg savremenog života. Svaka generacija mora graditi mostove, puteve, mora graditi život“, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.nedeljko mladjenovic bratoljub

Izgradnja ovog mosta je istorijski projekat za opštinu Bratunac, kaže načelnik.

„Važnost mosta je još veća kad znamo da smo se 10 godina borili da dođemo do ovako jednog rijetkog i velikog projekta. Danas smo razgovarali i sa ministrom saobraćaja i veza da se pokrene procedura za biranje izvođača radova na graničnim prelazima. Kada most bude završen, imaćemo najkraće i najkvalitetnije veze sa cijelom Evropom, Bliskim Istokom i Balkanskim poluostrvom, što će doprinijeti razvoju privrede našeg kraja i samim tim, boljem životu naših građana“, izjavio je za UPSMedia Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Dinamikom izvođenja radova na izgradnji novog mosta zadovoljni su i sa druge strane Drine.

„Bratoljub, infrastruktura naše duše, simbol spajanja srpskog bića, Bratoljub je most koji spaja Ljuboviju i Bratunac i našu stalnu težnju da se uvijek i svuda prepoznamo, volimo i uvažavamo jer mi smo djeca iste majke. Korak preko ovog mosta je korak u susret bratu, zajedničkoj budućnosti“, izjavio je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije.

„Ovo je dvanaesti most na Drini, dvanaesti most između nas, treba nam ih 120, još 1000 u Srbiji, Republici Srpskoj,, na cijelom Balkanu. To su mostovi koji će povezivati naše puteve i naše poslove, povećaće naše znanje i naš kapital. Ljubovija i Bratunac, Srbija i Srpska ne mogu da postoje bez mostova. Balkan neće moći opstati bez mostova“, gradjani bratoljubrekao je danas premijer

Današnjem skupu prisustvovalo je nekoliko hiljada građana sa obje strane Drine.

Podsjetimo, Srbija gradi cijeli most i pristupnu saobraćajnicu u Ljuboviji, a Republika Srpska pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prelaz. Most „Bratoljub“ je dug 227 metara, a širok 14 metara sa osam stubova od čega su četiri u Drini a po dva na obalama rijeka.

Završetak radova na cijelom projektu očekuje se u septembru ove godine, vrijednost investicije je 13 miliona evra.