„Bauern helfen Bauern“: Podsticaji za 15 porodica iz Bratunca i Srebrenice

bhb malinaFondacija „Bauern helfen Bauern“ Salzburg-Bratunac u okviru programa održivog povratka izvršila je podjelu plastenika, sadnica malina i sisteme za navodnjavanje za 15 porodica iz Bratunca i Srebrenice i danas je održano stručno predavanje o uzgoju maline i plasteničkoj proizvodnji.

Plastenici i sistemi za navodnjavanje uručeni su za 8 porodica.

Sadnice maline sorte vilamet dobilo je 7 porodica po 2.000 sadnica i sisteme za navodnjavanje, a shodno radovima u malinjacima biće uručena novčana sredstva za repromaterijale.

Cilj ovog projekta je pomoć održivog povratka i samozapošljavnje, kao i podrška razvoja malinarstva i plasteničke proizvodnje.bhb malina oredavanje

Za korisnike programa i druge poljoprivrednike iz Srebrenice i Bratunca danas je održano predavanje na teme: Tehnologija proizvodnje maline, Plastenička proizvodnja povrća i Podsticaji i standardi u poljoprivredi. Predavanja su održali stručnjaci iz Regionalne savjetodavne službe Bratunac.

Fondacija „Bauern helfen Bauern“ u regiji Birač aktivna je od 2002. godine kroz razne projeke podrške povratku: izgradnja montažnih kuća, podsticaji u poljoprivredi i mehanizaciji, kao i zapošljavanju, direktne i indirektne pomoći ljudima, zdravstvenoj njezi, stipendijama za učenike i studente, izgradnji infrastrukture, ali i umjetnosti i kulturi.