Psi napali seosko domaćinstvo u Kušićima i usmrtili osam ovaca

kusici1Našoj redakciji se obratio Dragan Sarić iz Kušića, sela u blizini Skelana i iznio nam svoj problem. Naime, kako nas je Dragan informisao, petog juna nekoliko pasa lutalica je napalo njegovo stado i usmrtilo osam ovaca. Prilikom napada u opasnosti su se našli i članovi njegove porodice.

„Zasad mi je stradalo osam ovaca, a samo šest je ostalo; ne vjerujem ni da će i tih šest preživjeti. Sad kad se vratim kući vidjeću koliko ih je još ostalo“, kaže ovaj domaćim iz Kušića.

Dragan kaže da u vrijeme ovog događaja nije ni bio kod kuće; nalazio se na terenu, pokušavajući zaraditi dnevnicu za svoju porodicu. Šarić kaže da je par pasa napao ovce u selu i da je njegova majka primjetila napad i pokušala ga spriječiti. Međutim, i sama je „za dlaku“ izbjegla povrede, jer su se psi koji su izvršili napad ponašali sumanuto. Sljedeće jutro Dragan Sarić je otišao u policijsku stanicu u Skelanima i prijavio slučaj. Nekoliko sati poslije, jedan policajac je došao na poprište napada i izvršio uviđaj. Po savjetu policijskog službenika, Dragan Sarić je došao u Srebrenicu i podnio zahtjev za naknadu štete.

kusici2„Moj glavni cilj dolaska u Srebrenicu i traženja pomoći je bio da mi se pomogne da uklonim leševe svojih ovaca, jer ja, zaista, nisam imao s kim da to učinim“, rekao nam je Sarić i dodao da u selu i dalje prijeti opasnost od pasa.

„Bilo je i ranije, ja sam to ukazivao. Imamo mi gore ljude koji dolaze jednom sedmično; napravili su vikend kuće, sade maline. Sad dok je sezona malina oni sa tim psima lijepo postupaju i hrane ih. Ali, kad dođu, predveče ih puste da se šetaju. Ne znam ni ja – to je unezvijereno. Svi ti ljudi primaju socijalnu pomoć ili su lovci. Nikad ne mogu da shvatim kako mogu primati socijalnu pomoć i držati dva psa. Ili, da primaju socijalnu pomoć i da mogu sebi kupiti lovačko oružje. Ispada da im se socijalna pomoć daje da mogu plaćati porez na oružje. Zato ja tražim da neko dođe i da se vidi ko drži te pse i čemu uopšte služe“

kusici3Dragan nam je rekao i da se veoma plaši za bezbjednost članova svoje porodice.

„Ja unuka ne smijem dovesti u selo. Ja stvarno ne znam kako mi nisu rastrgali majku, kad je probala da odbrani ovce. Evo, ako treba, i nadležnima, načelniku za privredu na primjer, mogu navesti imena onih koji tako bahato drže pse. Ne znam šta bih drugo rekao. Nisam došao da mi neko plati da bih zaradio, ja samo tražim zaštitu i da se spriječi da se ovaj slučaj ponovi i da u selo mogu dovesti djecu“, objasnio nam je Dragan Sarić.

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo nadležne u opštini Srebrenica i dobili informaciju da će u sljedećih nekoliko dana na teren izaći komisija, koja će utvrditi činjenice, a da do tada ne mogu davato izjave, niti komentarisati situaciju.