Prva osnovna škola Srebrenica: 130 godina postojanja

130 godina skoleNarodna osnovna škola u Srebrenici počela je sa radom školske 1886/87. godine. Danas je obilježena 130. godišnjica postojanja. Učenici su pripremili bogat kulturni i zabavni program, a u školi je otvorena i izložba njihovih radova.

Kroz školske klupe Prve osnovne škole u Srebrenici prošle su desetine hiljada učenika koji su postali dobri i vrijedni ljudi, poljoprivrednici, ljekari, inženjeri. Marica Milosavljević učenica je generacije u godini u kojoj se slavi jubilej škole.

„Iskreno, naravno da sam srećna, ali to su sve nijanse, svi smo mi u razredu bili dobri i svi smo se trudili, i samo su nijanse odredile i označile đaka generacije… Učinilo mi se da je ovih devet godina tako brzo prošlo, kad sam bila prvi razred stvarno sam mislila da će ovo da traje dugo, a sad kad pogledam kao da sam juče bila prvi razred“, rekla je za UPSMedia Marica Milosavljević, učenica generacije.

Povodom 130 godina postojanja osnovne škole u Srebrenici, danas je predstavljen i najnoviji broj učeničkog lista „Osnovac“. Jubilarna 130. godišnjica bila je veoma uspješna za ovu školu.

„Pa bilo je uspjeha, godina je bila duga, radilo se, pripremalo, u martu, aprilu i maju, kad su takmičenja; uglavnom učestvujemo iz svih predmeta i ti uspjesi su za sada na opštinskom nivou… Moram reći da uživamo podršku i mnogih organizacija i institucija u gradu, lokalne vlasti, načelnika opštine“, izjavio je Dragi Jovanović, direktor Prve osnovne škole Srebrenica.

Škola je do 1999. godine nosila ime „Narodni heroj Mihajlo Bjelaković“, a potom „Petar Petrović Njegoš“. Od 2012. nosi današnji naziv. Osnovna škola u Srebrenici ukupno ima 31 odjeljenje i 435 učenika.