PRVA MINISTRICA ŠKOTSKE POSJETILA MEMORIJALNI CENTAR U POTOČARIMA

Na poziv Majki Srebrenice, prva ministarka Škotske Nicola Sturgeon posjetila je Bosnu i Hercegovinu ovog vikenda kako bi saznala više o posljedicama zločina u Srebrenici, a u sklopu posjete Bosni i Hercegovini ministarka je danas posjetila Srebrenicu.

Prošle godine, prva ministrica je prisustvovala pomenu koji je britanska humanitarna organizacija “Remembering Srebrenica” organizovala u Edinburgu kako bi obilježila 20. godišnjicu od zločina. Nakon razgovora sa Majkama Srebrenice, prva ministrica je prihvatila njihov poziv da, u ime škotskog odbora organizacije “Remembering Srebrenica”, posjeti Bosnu i Hercegovinu.

-Zauvijek ću nositi u srcu i mislima ono što sam vidjela ovdje. Puno toga sam čitala i gledala o Srebrenici, ali ništa me nije moglo pripremiti na ono što sam vidjela ovdje, od susreta sa majkama koje su izgubile svoje najmilije do razgovora sa onim koji je preživio sam zločin. To je nešto što ću sa sobom nositi, izjavila je Nicola Sturgeon, prva ministrica Škotske.

Predstavnice Udruženja „Majke Srebrence“ istakle su da im posjeta, ali održano obećanje prve ministrice Škotske mnogo znači i da će doprijeti njihovoj daljoj borbi i želji da se rat koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu nikada ne ponovi.

-Žena koja je vrlo važna je došla i ona će prenijeti svoje utiske jer emocije žena su drugačije nego emocije muškaraca. Nadamo se da će se ova istina raširiti i to je nama vrlo važno, stav je Munire Subašić, predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“.

Nakon obilaska Memorijalni centar u Potočarima i sastanka sa Majkama Srebrenice, Nicola Sturgeon je sa dr Lorna Hood, bivšom moderatorkom Škotske crkve, dr Waqar Azmi, predsjedavajući i osnivač humanitarne organizacije „Remembering Srebrenica“ i britanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Nj.E. Edwardom Fergusonom, položila vijenac i odala počast žrtvama zločina u Srebrenici.

-Mislim da je ova posjeta veoma značajna i za Bosnu i Hercegovinu i za Škotsku, jer svi moramo da uvidimo opasnosti koje sa sobom nosi mržnja i mislim da će tu poruku odnijeti u Ujedinjeno Kraljevsto i da će se zalagati za razmijevanje i povjerenje među različitim društvenim zajednicama kojih ima mnogo u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je Edwardom Fergusonom britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.