Promovisan drugi broj „Srebrnog vijenca“

Promocija drugog broja Srebrnog vijencaSrpsko prosvjetno kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Srebrenice, juče je, u okviru manifestacije „Petrovdanski dani 2018“, pomovisalo drugi broj časopisa za kulturu, umjetnost i nauku „Srebrni vijenac“. Ovaj časopis je štampan na 34 kolorne stranice i, većim dijelom, opisuje istorijske trenutke Srebrenice i ljude koji su u Srebrenici „pisali“ istoriju.

„Ja bih se zahvalio svim ljudima koji svojim prilozima doprinose da ovaj časopis, koji je još u povoju, zaživi punom snagom i da pusti svoje korijene za, nadam se, duga vremena. Mislim da je primjetan pomak u odnosu na prvi broj časopisa i nadam se da će svaki budući broj biti ovakav i da ćemo proširiti broj saradnika. Ja ću lično nastaviti, kao što sam to uradio i dosadašnja dva broja, pisati o istorijatu Prosvjete i ljudi koji su, kroz istoriju, činili okosnicu ovog društva“, izjavio je Dragi Jovanović, predsjednik SPKUD „Prosvjeta“ i Glavni i odgovorni urednik „Srebrnog vijenca“.

Duško Pejić i Marko Marun Milovanović su uredili i ovaj broj „Srebrnog vijenca“, a na promociji drugog broja su govorili o važnosti postojanja ovakvog časopisa.

Promocija drugog broja Srebrnog vijenca„Ovaj časopis predstavlja ‘prostor’ za afirmaciju mladih stvaralaca, a nama u Srebrenici je neophodna mlada kulturna scena. ‘Srebrni vijenac’ zadovoljava i jednu od bitnih socioloških komponenata, a to je osjećaj za pripadnost, a časopis predstavlja i nematerijalno dobro, proizvod naše opštine, te će, kao takav, ostati kao svjedočanstvo nekim budućim pokoljenjima“, rekao je Marko Milovanović, sekretar SPKUD „Prosvjeta“

„Glavna tema ovog broja su Petrovdanski dani 2018. godine i u njemu imamo objavljeno svjedočenje Tatomira Gvozdenovića, a, naravno, objavili smo i kompletan program obilježavanja Petrovdanskih dana, prosto da za budućnost i to imamo zabilježeno. U Drugom broju ‘Srebrnog vijenca’ imamo objavljene i još neke aktuelnosti i zanimljivosti. Drugi dio časopisa je posvećen književnosti: imamo objavljene stručne radove iz oblasti književnosti, a imamo i tekstove o samim književnicima i književnim djelima“, dodao je Duško Pejić, potpredsjednik SPKUD „Prosvjeta“

Član Opštinskog odbora SPKUD „Prosvjeta“ i jedan od autora, dr Radomir Pavlović je, onima koji su došli na promociju, objasnio kakvi su planovi i ciljevi daljnjeg rada:

Promocija drugog broja Srebrnog vijenca„Moramo i dalje raditi na širenju uredništva na raznim prostorima naše opštine i na tome da svaki sljedeći broj bude sve bolji i bolji. Moram pohvaliti ove mlade ljude koji ovako vrijedno rade, kako bi pokazali da, u našem narodu, ima mnogo mladih stvaralaca, koji mogu da obogate naše kulturno nasljeđe, ali i da ukažu na ranija vremena i istoriju koja se dešavala u ovoj opštini. Ja sam za ovaj broj napisao jedan tekst o mom profesoru iz gimnazije, Radomiru Markoviću Gromovniku i njegovom prosvjetnom radu i poeziji koju je pisao“, rekao je Pavlović tokom promocije.

Promocija časopisa, koji je štampan u tiražu od 150 primjeraka i koji se besplatno distribuira građanima, održana je u prostorjama Narodne biblioteke u Srebrenici.