Projekat „Joint Future“: Obuka za spasioce na vodi

obuka za spasioce na vodiU okviru projekta „Joint Future“ koji se sprovodi u opštinama Srebrenica i Bratunac, iz Republike Srpske, i Ljubovija i Krupanj, iz Srbije, održana je petodnevna obuka za spasioce na vodi. Projekat ima za cilj poboljšanje prekogranične saradnje i poboljšanje ekonomskih i društvenih uslova, kao i pomoć stanovništvu sa obje strane granice u rješavanju pitanja od zajedničkog značaja. Jedan od njih je svakako spasavanje života.

Po pet učesnika iz svake opštine pohađalo je obuku koja je obuhvatala časove teorijske i praktične nastave, kao i kurs prve pomoći.

 „Naučili smo mnogo, kako spasiti unesrećena lica, utopljenike, pokušaj davljenja paničara, takođe povrede na suvom, koje povrede se mogu desiti na obali i kako ih sanirati. Ima mnogo oštrog kamenja, tu je i staklo. U slučaju nezgode, naša je obaveza da pružimo prvu pomoć dok ne dođe hitna pomoć“, izjavio je Dragiša Rebrinović iz Srebrenice.

„Izuzetno sam zadovoljan, obuka je teška i zahtjevna, nadam se da će koristiti daljem radu i spasavanju“, rekao je Velimir Vujinović, član rafting klubaspasioci na vodi joint future „Drinska regata“ Ljubovija.

„Najznačajnije je pored ovih realnih situacija znanje iz prve pomoći, odnosno davanje reanimacije“, stav je Žarka Nedića iz Krupnja.

„Prioritet su lica bez svijesti, oni ne daju nikakve signale, njih morate prvo da uočite, da prisutpite što brže i da procjenite svoju sigurnost, to sve morate procijeniti u najbržem roku“, rekao je Jovan Nedeljković, član rafting kluba „Rajska plaža“ Bratunac.

Najteži je rad sa ljudima koje obuzme panika i strah, ipak, ovi spasioci su naučili i kako takvim ljudima spasiti život.

„Možete prići na neko odstojanje dva do tri metra od paničara, pokušati da ga ubijedite da ste tu da mu pomognete, da je to za njegovo dobro, da ćete zajedno izaći na obalu, procijeniti trenutak kada je sigurno započeti proces spasavanja da paničar ne bi ugrozio spasioca, i sa njim nastaviti ka obali nekom od tehnika tegljenja, koje smo ovdje i učili“, kaže Dragiša Rebrinović.

spasioci na vodi projekat joint futureSvi kandidati koji uspješno završe obuku dobijaju međunarodno priznatu licencu ‘spasilac na otvorenim vodama’, kao i uniforme koje su sastavni dio njihovog budućeg posla.

„Ono što je jako bitno naglasiti jeste da je ovaj projekat značajan ne samo za ove opštine nego i za cijeli ovaj region, s obzirom da će ovi spasioci biti na raspolaganju kako ovim opštinama, tako i građanima tokom ljetnjih sezona, naravno, i u toku elementarnih nepogoda“, izjavio je za UPSMedia Miroslav Mišković, koordinator za rad spasilačke službe u BiH.

Veliki je broj utapanja na rijekama širom BiH ovog ljeta. Nadamo se da će ovih 20 mladih momaka pronaći sreću u spasavanju ljudi, jer je samo spasavanje tuđih života najhumaniji čin.