Projekat „Produženi boravak“ u Bratuncu

U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bratuncu, zahvaljujući podršci UNICEF-a, organizovan je produženi boravak za mališane. Zahvaljujući sredstvima koja je obezbijedio UNICEF, nabavljen je namještaj, kao i potrebna didaktička sredstva za „Produženi boravak“. Zahvaljujući ovom projektu, nekoliko roditelja je već uspjelo pronaći posao.

U produženom boravku u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ najčešće borave oni najmlađi, učenici od prvog do trećeg razreda. Time je roditeljima omogućeno više slobodnog vremena koje mogu koristiti u potrazi za poslom, dok, istovremeno, mogu biti sigurni da su njihovi mališani u sigurnim rukama.

„Namjera UNICEF-a i nas bila je da pomognemo roditeljima da dođu do zaposlenja i da im se pruže određene usluge u smislu čuvanja djece. Željeli smo roditeljima da olakšamo i omogućimo da imaju vremena da potraže posao. Dosta je roditelja, prvenstveno majki, koje nisu mogle da nađu posao, zbog toga što morate doći po dijete i biti sa njim do tri sata. Malo je specifična situacija sa učenicima prvog razreda jer oni provode samo tri sata u školi, a po zakonu su roditelji u obavezi dovoditi i odvoditi djecu. To je velika obaveza za roditelje koje su zaposleni“, rekla nam je psiholog Bojana Vujić.

Osim roditeljima, produženi boravak koristan je i djeci, koja vrijeme provode u društvu sa svojim vršnjacima.

„Ovo je veoma korisno za djecu; njima je najkorisnije da provode vrijeme sa svojim vršnjacima i da se tako što više socijalizuju. Nemamo ništa protiv toga da bake i deke čuvaju djecu, ali mislim da je ovo za djecu mnogo korisnije“, govori Ivana Damljanović, koja je zaposlena na radnom mjestu vaspitačice zahvaljujući ovom projektu.

Produženi boravak u BratuncuDjeca u „Produženom boravku“ provode vrijeme učeći, ali i stičući radne navike, kao i brojne druge kvalitete.

„Idem otkad mi je mama rekla da idem i da ako nešto ne završim kod učiteljice Dragane, da to mogu ovdje završiti“, kaže mali Luka Deurić, a na pitanje kakve zadatke ima potrebu završavati, Luka dodaje: „Ako ne završim linije onda to radim u produženom boravku“

Ipak, produženi boravak djeci ne predstavlja samo obaveze, nego, takođe, druženje i igru.

„Meni se ovdje najviše dopadaju igračke, onaj tamo avion, a najviše mi se dopada Luka, s njim se najviše družim“, ushićen je petogodišnji David Obradović.

Koliki je značaj „Produženog boravka“ najbolje potvrđuju sami roditelji.

„Ovo mnogo znači, pogotovu za roditelje koji su zaposleni, koji ne stižu u dvanaest sati da dođu po dijete. Znači i za djecu, jer ostaju sa drugom djecom. Ja smatram da je djetetu mjesto sa djecom, sa svojim vršnjacima, da tu rade nešto, uče, nauče neke stvari, igraju se. Mnogo im lijepo bude. Moj sin kada je trebao da krene u štkolu nije htio da uzme da boji, crta neke stvari kad je trebalo, a sad, kako ostaje u ‘Produženom boravku’, kad dođe iz škole i kad se završi ručak, uzme bojice i flomastere i sve vrijeme crta i boji. Svaku veče me pita hoće li sutra ponovo biti u ‘Produženom boravku’. Da ovo nije organizovano, morali bismo se snalaziti na različite načine. Morali bismo naći neku osobu koja bi dolazila po njega u školu, kojoj bismo morali platiti. Ovo nam, ovako, mnogo znači“

Uz podršku UNICEF-a slični projekti realizuju se u cijeloj regiji Birač s ciljem psiho-socijalnog osnaživanja porodica.