Projekat navodnjavanja u Bratuncu: Za tri mjeseca, urađeno više od polovine posla

nacelnik_mladenovic_predstavnici_ministarstva_i_izvodac_radovaNačelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Boris Pašalić i direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Stefan Mitrović obišli su sa direktorom DOO „Higra“ Draganom Sarićem lokaciju u Repovcu, na kojoj se gradi objekat u okviru projekta izgradnje sistema za navodnjavanje. Oni su izrazili zadovoljstvo dinamikom radova jer je za tri mjeseca urađeno više od 50 odsto posla.

„Vlada Republike Srpske je prepoznala značaj ovog projekta za razvoj malinarstva na području Bratunca, gdje će sistemi za navodnjavanje biti izgrađeni u svim mjesnim zajednicama. Imajući u vidu da je projektom predviđeno da se radovi završe do kraja januara iduće godine, a da je za tri mjeseca urađeno više od 50 odsto, očekujemo da ćemo u narednu sezonu ući sa funkcionalnim sistemom za navodnjavanje“, izjavio je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović istakao je dobru saradnju sa Vladom RS i ocijenio da je ovaj zajednički projekat opštine i resornog ministarstva vrijednosti 8.250.000 KM veoma važan za ovu lokalnu zajednicu i da je do sada najveći, kada su u pitanju poljoprivredni projekti.

„Završeno je preko 50 odsto radova na 26 lokacija, a tek su prošla tri mjeseca. Radovi su izvedeni kvalitetno, a ova izuzetno sušna godina najbolje potvrđuje značaj sistema za navodnjavanje u poljoprivrednoj proizvodnji“, rekao je Mlađenović. 

Direktor DOO „Higra“ Dragan Sarić upoznao je načelnika Mlađenovića i predstavnike Ministarstva o izvedenim radovima koji su planirani projektom za koji je opština Bratunac obezbijedila 15 odsto sredstava.

„Predviđena je izgradnja 26 sistema, 24 rezervoara, 14 bunara, 8 vodozahvata i oko 100 kilometara cjevovoda. Završena je izgradnja 12 rezervoara, a za petnaestak dana će biti izgrađeni i ostali“, rekao je Sarić koji je istakao da su izgrađeni svi projektom planirani bunari te više od 50 odsto cjevovoda.

Radnici „Higre“ su, prema njegovim riječima, završili izgradnju sistema za navodnjavanje od Poloma do Bratunca. Radovi se trenutno izvode na pravcima Bratunac-Konjević Polje i od Bratunca prema Skelanima.