Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Srebrenici

Od zamjenika načelnika opštine Srebrenica dobili smo program današnjeg obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Srebrenici i Bratuncu:

U sklopu obilježavanja 1. marta, planirano je da delegacija opštine Srebrenica u 10.30 položi cvijeće na spomen mezarju u Veljacima, opština Bratunac, a zatim u 11.00 predviđeno je polaganje cvijeća u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica.

Nakon toga, u 15.00 sati, u Velikoj sali Kulturnog centra u Srebrenici održaće se Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH.

Danas će biti zvanično pokrenuta i Odbojkaška sportsko-zdravstvena akademija „Mikasa“, u okviru koje će u trenažni proces biti uključeno stotinu djevojčica svih uzrasta. Idejni tvorac ovoga projekta je Almir Žilić iz Tuzle. Projekat predviđa organizaciju treninga, kontinuiranu kontrolu zdravlja djevojčica, te osnivanje ženskog odbojkaškog kluba, u prvoj fazi u Srebrenici, a potom u još nekoliko gradova Podrinja. Baza za razvoj Akademije u Srebrenici je Sportsko-zdravstvena akademija ‘Mikasa’, koja već godinama djeluje u Tuzli. Tim povodom, u ovom, sa početkom u 17.30 sati, u fiskulturnoj sali Osnovne škole, biće odigrana revijalna odbojkaška utakmica između SZA „Mikasa“ i ŽOK „Bratunac“.

Povodom Dana nezavisnoti BiH, predsjednik SO Srebrenica Alija Tabaković i zamjenik načelnika Nermin Alivuković, uputili su čestitku građanima BiH.

„Građani Bosne i Hercegovine 1. marta 1992. godine opredijelili su se za nezavisnu, suverenu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercgovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.

Tada smo pokazali hrabrost i odlučnost da se kao narodi i građani ove zemlje opredijelimo za put slobode i nade, a danas svjedočimo da je Bosna i Hercegovina opstala, i da uz sve teškoće ima nade za buduće generacije. Ovo je prilika da još jednom podcrtamo da je ovaj dan istorijska činjenica, bez obzira na to što se ne doživljava isto u svim dijelovima naše zemlje.

Svim Bosancima i Hercegovcima, a posebno našim Srebreničanima širom svijeta želimo sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Alija Tabaković, predsjednik SO Srebrenice

Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Srebrenice“.

Povodom ove vijesti, kontaktirao nas je trener ŽOK Bratunac Radovan Petković koji je istakao da klub koji on predvodi učestvuje u tom projektu zbog popularizacije odbojkaškog sporta i pružanja podrške otvaranju Akademije, ali i da želi da demantuje da se ova utakmica igra u sklopu programa Dana nezavisnosti BiH.