Prikazan istraživačko-dokumentarni film „Srebrenica“

U okviru obilježavanja Sedmice borbe protiv korupcije, srebreničkoj publici je danas prikazan istraživačko-dokumentarni film „Srebrenica“, autora Avde Avdića. U svom filmu autor je pokušao prikazati na koje sve načine su zloupotrebljavana sredstva koja su u Srebrenicu stizala na osnovu donacija.

Istraživački film “Srebrenica” nastao je u okviru “TV Afere“, za potrebe projekta “Antikorupcijska mreža u BiH”, finansiranog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj.

„Mislim da su ljudi bili malo čak i emotivno šokirani; ja sam bio jako šokiran iako sam u dijelovima gledao ovaj film, a namjerno sam ostavio da promociju kompletnog filma gledam ovdje i zaista me je potreslo“, rekao je danas Eldin Karić, direktor projekta Account.

Srebreničani koji su došli na projekciju, mogli su vidjeti brojne primjere pronevjere donacija

„Mi ne možemo ni hapsiti, ne možemo ni privoditi, ni saslušavati, ali možemo obavijestiti građane. Na kraju krajeva, ne mogu institucije reći da nisu znale za to nakon što mi ovo objavimo“, dodao je Eldin Karić.

Autor filma tvrdi da ima dokaze za sve afere koje su prikazane u filmu.

„Na ovom filmu radio sam oko dva mjeseca. Naravno, ovo je samo kap u moru koji se zove Srebrenica i ovo je samo dio dokaza koji smo mi uspjeli prikupiti i prikazati u ovom filmu“, kazao je Avdo Avdić, autor filma.

Nakon projekcije filma „Srebrenica“ organizovana je i debata na kojoj su posjetioci mogli postavljati pitanja i diskutovati sa autorom i producentom filma, ali i sa predstavnicima projekta „Account“.

Tokom Sedmice borbe protiv korupcije film “Srebrenica” će biti prikazan i u Banjaluci, Zenici i Sarajevu.