Preživjeli obišli dionicu Marša mira od Buljima do Kameničkog brda

Marš mira - BukvaPripreme za ovogodišnje obilježavanje 11. jula u Potočarima ubrzano teku. Ove godine će, nakon što je dionica deminirana, po prvi put, Marš mira ići originalnom trasom, kojom su Srebreničani išli 1995. godine u potrazi za spasom.

Oni koji su preživjeli, obišli su dionicu Marša mira od sela Buljim do Kameničkog brda dugačku 13 kilometara, kojom se prethodnih godina nije smjelo prolaziti zbog zaostalih mina. Na ovom dijelu trase nalazi se i zloglasna Bukva, mjesto gdje je, prema svjedočenjima preživjelih, u zasjedi ubijeno preko hiljadu ljudi.

„Tu ispred mene na pedeset metara je bukva pala. Znači, nije se čula eksplozija. Bukva je oborena. Da li je bila nečim svezanaP Moj drug je bio ranjen pored mene. Oni su nas tu opkolili. Donijeli su nam bijeli čaršaf, digli smo ga na motku i sve ovom kosom su nas tjerali u Sandiće. Odatle su pustili dvojicu malaca, još manjih od mene, a taj isti vojnik je pustio i mene u autobus“, prisjeća se Mefail Dudić

„Na ovom mjestu, neopisive su moje emocije. Znajući sve šta se dešavalo na ovom dijelu, mogu slobodno da kažem da je od Jaglića 50% ljudi što je nestalo, stradalo na ovim terenima. Ne bih mogao puno pričati jer nemam snage“, govori i Rešid Dervišević

Stradanje Bošnjaka na ovom dijelu puta je bilo stravično. Mnogi su se ovdje rastali od svojih najbližih.

Marš mira - Bukva„Bio sam na začelju kolone – gubitaka smo imali i u putu do ovog mjesta. Bilo je i poginulih, ranjenih, svega, ali ovdje, ova zaravan, tako da je nazovem, je bilo tijelo do tijela. Pošto su moja braća bila ispred mene, ja sam se vratio da pregledam. Prvo sam ih dozivao, pa sam došao ovdje da prevrćem – tijela su već bila crne boje i nisu se mogla prepoznati“, rekao je Abudrahman Omić, jedan od preživjelih.

Već godinama Vlada Federacije BiH pruža podršku u organizaciji Marša mira, ali i drugih aktivnosti u sklopu obilježavanja 11. jula.

„Ja se nadam da ćemo započete aktivnosti nastaviti u narednom periodu i podići i nivo organiziranosti Marša mira i ukupne sadržaje i događaje koji prate čuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici, dostupnim i široj javnosti i, akobogda, da to bude još masovnije i da trajnije doprinese širenju istine na događaje i genocid koji se desio u Srebrenici, s obzirom da su oni koji atakuju na istinu u BiH pomalo postali glasniji nego same žrtve“, izjavio je Edin Ramić, ministar za raseljene osobe i izbjeglice Vlade FBiH, tokom obilaska dionice.

Prema posljednjim informacijama, u mezarju Memorijalnog centra „Srebrenica – Potočari“,  11. jula ove godine će biti ukopana tijela još 34 identifikovane žrtve.