Preminula Hatidža Mehmedović

Preminula Hatidza MehmedovicPredsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“ Hatidža Mehmedović preminula je sinoć u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, nakon duge i teške bolesti. Hatidža je u Srebrenici izgubila dva sina, supruga, brata i mnogobrojne članove uže porodice.

Svi koji su poznavali Hatidžu Mehmedović opisuju je kao hrabru i snažnu ženu, ali prije svega pravičnu.

„Junak svih vremena, borac, željela je svakoga zaštititi, a najmanje sebe, i kome je god nešto falilo, ona bi da nadoknadi, i moralno i materijalno. I da ispriča i da utješi, ona kojoj je bilo puno teže nego ostalima jer je izgubila sve. Svima može da bude teško, samo njoj ne, takva je bila“, izjavila je za UPSMedia Fadila Efendić, članica Udruženja „Majke Srebrenice“.

„Divila sam se njenoj snazi, često sam se pitala otkud joj tolika snaga, ali eto, ona je izgleda svu tugu slagala i slagala, a ovako je samo naizgled bila snažna. O svojoj bolesti nikome nije htjela da priča, niko nije znao“, prisjetila se Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

„Govorila mi je više puta: ‘Svu omladinu gledam kao svoju djecu’, žrtvovala se puno, najmanje je sebe žalila, najmanje je njoj trebalo“, dodala je Fadila Efendić.

Iako teško bolesna, uoči 11. jula, potpisala je dokument i na svoju odgovornost napustila bolnički krevet u Sarajevu da bi prisustvovala dženazi u Memorijalnom centru Potočari. 11 dana takon toga, preminula je.

Dženaza Hatidži Mehmedović, prema njenoj ranije iskazanoj želji, obaviće se u Bektićima, u srijedu, 25. jula.