Prekinuta konstitutivna sjednica SO Srebrenica

Današnja konstitutivna sjednica SO Srebrenica prekinuta je već nakon dvije tačke dnevnog reda. Nakon što su razriješeni dužnosti dosadašnji odbornici i nakon što su novi odbornici položili svečanu zakletvu, predsjednik kluba odbornika SDA tražio je da se sjednica prekine i nastavi tek za sedam dana, te je, zatim, zatražio da se odbornici glasanjem izjasne o tom prijedlogu. Prijedlog nije prihvaćen i svi odbornici SDA i jedan odbornik SDP-a su, zatim, napustili sjednicu. Nakon jučerašnje posjete radne grupe SDA Srebrenici i sastanka sa članovima OO SDA, ovakav razvoj događaja je bio i najavljen.

Odmah po napuštanju sjednice, Hamdija Fejzić, odbornik u SO Srebrenica i predsjednik odborničkog kluba SDA, objasnio je razloge ovog poteza bošnjačkih odbornika.

„Nemamo jasan stav potpisnika sporazuma između bivšeg načelnika, Ćamila Durakovića i predsjednika stranaka i imamo stav radne grupe koja je sinoć boravila u Srebrenici da izvršimo nove konsultacije i nove dogovore oko implementacije izbornih rezultata. To su razlozi zbog kojih smo tražili da se prekine ova skupština na ovoj tačci i da nastavimo za sedam dana“, rekao je Fejzić okupljenim novinarima.

Odbornici iz reda bošnjačkog naroda, zbog brojnih zahtjeva udruženja iz Srebrenice, prije svega Udruženja Majki, odlučili su da preispitaju svoju odluku o formiranju skupštinske većine i koalicionog partnerstva sa srpskim strankama.

„Ne znamo još te zahtjeve, ima dio za koje znamo, dio je podnesen gore, vrhu stranke SDA. Kada se ispune svi ti uslovi, onda ćemo se mi vratiti i nastaviti u budućem radu SO Srebrenica“, objasnio je Alija Tabaković, odbornik u novom sazivu SO Srebrenica

Članovi skupštine iz reda srpskog naroda istakli su da su iznenađeni ovakvim razvojem događaja, a novi načelnik naglašava da je pred opštinskom upravom mnogo posla.

„Imamo zaista dosta toga da radimo, imamo zaista dobre namjere da pomognemo građanima Srebrenice, ali to nećemo moći ukoliko skupština ne donese rebalans budžeta, Nacrt budžeta i plan za sljedeću godinu, odnosno 2017“, razjasnio je načelnik opštine Srebrenica.

Nastavak prekinute sjednice je zakazan za utorak.