Predstavnici Svjetske banke obišli radove na izgradnji sistema za navodnjavanje

Predstavnici Svjetske banke u BratuncuU opštini Bratunac u toku su radovi na realizaciji projekta izgradnje sistema za navodnjavanje koji će pokriti sve obradive površine na području ove opštine. Vrijednost projekta je osam miliona maraka, a realizuju ga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Opština kroz program Svjetske banke.

Nedeljko Đokanović ima četiri duluma pod malinom i dva pod kupinom. Suša koja mu je ove godine prepolovila rod, već od naredne sezone neće praviti problem.

“Ove godine katastrofa. Vilamet je nekako iznio, a Miker nikako bez vode. Da ne pričam o mrazevima, poslije ova suša… Navodnjavanje je najveći problem, tu gdje sam ja nema vode, imamo neku seosku, koju nismo smjeli puštati jer ljudi ne bi imali da piju. Sad ovaj projekat navodnjavanja je spas za sve malinare i poljoprivrednike”, izjavio je zaPredstavncii Svjetske banke Bratunac UPSMedia Nedeljko Đokanović, malinar iz Kravice.

Bratunac će ovim projektom postati prva opštine u RS koja će biti potpuno pokrivena sistemom za navodnjavanje.

„Vidimo da i rezervoari, i bunari, i cjevovodi, kao i rječice koje treba da budu pritoke za kapitaže, veoma su dobro urađeni, sistem će sigurno dobro funkcionisati, osnovno što je bio naš cilj jeste da do svake parcele dovedemo vodu i to će tako i biti“, rekao je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Prerada malinePredstavnici Svjetske banke obišli su radove, hladnjače i rasadnik maline u Bratuncu, kako bi se uvjerili da radovi teku predviđenom dinamikom. Za četiri mjeseca, koliko već traje projekat, urađeno je dosta posla.

“Ovaj ugovor ima 26 sistema, 24 rezervoara, 14 bunara, 8 vodozahvata i oko 100 kilometara cjevovoda”, istakao je Dragan Sarić, izvođač radova, a predstavnici Svjetske banke bili su zadovoljni onim što su vidjeli.

“Radovi su počeli u maju, do kraja februara biće završeni svi radovi i nadamo se da će u aprilu, maju projekat početi da funkcioniše za narednu godinu”, zaključak je načelnika opštine Bratunac.

Više od 2000 domaćinstava na području opštine Bratunac bavi se proizvodnjom maline. Izgradnjom ovog sistema povećaće prinose, samim tim i prihode.