Predstavljanje žena preduzetnica u Bratuncu

CARE International Balkans i Udruženje žena „Maja“ Kravica organizovali su predstavljanje žena preduzetnica sa područja opštine Bratunac. Žene preduzetnice koje su učestvovale u predstavljanju imaju razvijene male poljoprivredne biznise u ruralnom području opštine Bratunac.

U predstavljanju je učestvovalo devet žena socijalnih preduzetnica podržanih kroz projekat: Jasmina Avdić, Vladanka Malović, Zdravka Pajić, Sanela Omerović, Danka Milošević, Munira Hajdarević, Jelena Pavlović, Andrijana Milošević i Dostana Gavrić.

Mi smo počeli od nule, i njivu smo morali krčiti. Organizacija CARE nam je bila od velike pomoći i na tome smo im beskrajno zahvalni. Imamo jedan plastenik i dva dunuma maline. Bilo je teško, ali samo se rad danas isplati“, kazala je Dostana Gavrić, jedna od preduzetnica.

I Munira Hajdarević, lider u plasteničkoj proizvodnji i dobitnik prve nagrade na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede u Vlasenici, pričala je o svojim dosadašnjim iskustvima, dobrim praksama, te željama i potrebama za dalji razvoj svog biznisa.

„Četiri godine bavim se plasteničkom proizvodnjom, i nije bilo lako. Eto, i nagradu sam osvojila na sajmu u Vlasenici, iznenadila sam se, ali ta mi nagrada znači puno i naravno da ću se potruditi da je opravdam“, rekla je Munira Hajdarević.

Okupljenima se obratio CARE project manager Branislav Tanasijević. On je istakao da, iako je ovo posljednji Forum za razmjenu, organizacija CARE planira da i u narednim projektima organizuje slične aktivnosti.

„Vidjeli smo da je ovakva aktivnost korisna, jer je dijalog između nosilaca vlasti i korisnika projekta veoma značajan. Ovo je posljednji forum na ovom projektu i naši neki naredni koraci jesu da pratimo pozive koje objavljuje prvenstveno EU, a i ostali donatori kako bi poljoprivrednu proizvodnju digli na viši nivo, a ostvarenim rezultatima smo veoma zadovoljni. Napravili smo dosta hladnjača, dosta opreme smo nabavili, ojačali smo poljoprivredu“, izjavio je Branislav Tanasijević, projekt menadžer organizacije CARE International.

On je dodao da je jako ponosan na žene preduzetnice koje su preuzele inicijativu, pokrenule sopstvene biznise i obezbijedile prihode za svoje porodice.

Događaju su prisustvovali i predstavnici opštinskih vlasti, lokalnih NVO-a i predstavnici medija.

Predstavljanje je organizovano u sklopu projekta “Uključiv ekonomski rast i stvaranje zaposlenja u istočnoj BiH – regija Birač“. Ovaj projekat ima za cilj unapređenje ekonomskog razvoja i stvaranje zaposlenja u regiji Birač, i finansiran je od strane Evropske unije i sufinansiran od Austrijske razvojne agencije (ARA) i CARE Austrija.