Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Božić

BozicSrpska Pravoslavna Crkva i vjernici proslavljaju danas najradosniji hrišćanski praznik Božić, kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. To je praznik ljubavi, radosti, praštanja i proslavlja se svečano u krugu porodice.

Božiću je prethodio post, koji je trajao četrdeset dana. Praznik se proslavlja tri dana, a vjernici se u ovom periodu pozdravljaju tradicionalnim pozdravom “Hristos se rodi“, a na to se otpozdravlja sa “Vaistinu se rodi“.

Za Božić su vezani brojni običaji, a postoje određene razlike između regija.

Dan prije Božića, na Badnji dan, u kuću se unosi Badnjak, drvo koje pripremaju muški članovi porodice. Prilikom unošenja u kuću Badnjak se obasipa žitom.

Česnica je nezaobilazna na svakoj pravoslavnoj trpezi. U pitanju je bijela pogača od pšeničnog brašna. U nju se najčešće stavljaju novac, kukuruz i pasulj. U zavisnosti šta ko od ukućana pronađe u parčetu česnice, smatra se da će imati obilje toga tokom naredne godine.

Prvi gost u svakoj kući, koji dolazi prije doručka, naziva se položajnik. Njemu se uručuju pokloni , a on je čovjek koji u kuću donosi radost i sreću za narednu godinu.

Pored Srpske Pravoslavne Crkve, Božić danas slave i druge crkve koje koriste Julijanski kalendar. To su Ruska Pravoslavna Crkva, Gruzijska Pravoslavna Crkva, Jerusalimska Patrijaršija, Kopti u Egiptu, manastiri na Svetoj Gori.

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI! SREĆAN BOŽIĆ!