Pravo na vodu za djecu u Sućeskoj

rjesenje voda nije za piceVeć deset godina djeca koja idu u područnu školu u Sućeskoj donose vodu za piće, jer voda u samoj školi nije ispravna.

Kako nam je u neformalnom razgovoru rekao učitelj Nijaz Bektić, jer pred kameru nije htio, još 2007. godine stiglo je obavještenje o higijenskoj neispravnosti vode u ovom školskom objektu. Obavještenje je potpisala tadašnja opštinska zdravstveno-sanitarna inspektorica Lazarija Petrović.

Učitelj Nijaz Bektić predaje u ovoj školi od oktobra 2001. godine i, kako kaže, vodu su sve do septembra 2007. pili, kada im je i stiglo obavještenje da je voda neispravna za piće. Isto obavještenje dobili su i 2010. godine. Dobili su i preporuku da ovu vodu ne koriste ni za pranje ruku, jer su prisutne bakterije Escherichia coli i Enterobacteria.

Njegove navode su potvrdili i roditelji djece koja pohađaju područnu školu u Sućeskoj.

„Moja djeca su išla u tu školu, jedno je završilo, jedno je trenutno 4. razred, vodu za piće nose od kuće, ako ima neki sokić, ponesu njega ili im običnu vodu naspemo u flašicu. Šta oni rade, učitelj, mjesna zajednica, kakvo je pravo stanje na terenu, ja ne znam, znam samo da mi djeci svako jutro šaljemo vodu u školu. Ne samo ja, nego i svi drugi skola u suceskojroditelji“, izjavio je za UPSMedia Sabit Delić iz Sućeske.

I Senad Hasanović potvrdio je da djetetu svako jutro šalju vodu ili sok, jer onu u školi ne smije da pije.

U Sućeskoj smo sreli još roditelja djece koja pohađaju školu, ali većina njih nije smjela ili željela pred našu kameru. Ipak, svi su nam potvrdili da voda u školi nije za piće, te da se brinu da ne dođe do zaraza.

„Ja ne znam kako da spriječim djecu da peru ruke, brinem se i pitam sve vrijeme da li će djeca više bakterija unijeti vodom ili ako uopšte ne peru ruke. Ja brišem tablu, ne dam njima, ja rizikujem, higijeničar čisti… Koliko svi rizikujrmo, ja ne znam, ali deset godina čekamo da u školi čistom vodom operemo ruke“, izjavio je učitelj Nijaz.

Pored vode, koje predstavlja najveći problem, veliki problem predstavljaju i oluci koji se povijaju na jači udar vjetra, kao i krov koji prokišnjava.

Do direktora škole i nadležnih još uvijek nismo uspjeli doći, jer ne odgovaraju na pozive.

Područnu školu u Sućeskoj trenutno pohađa osam učenika uzrasta od prvog do petog razreda.

Da li će osam mališana uskoro oprati ruke u školi i napiti se čiste i ispravne vode poslije časa fizičkog vaspitanja u vrele dane koji nam predstoje?