Poznavanje opasnosti od mina

Takmičenje u poznavanju opasnosti od minaCrveni krst regije Birač u srebreničkoj „Prvoj osnovnoj školi“ održao je regionalno takmičenje u poznavanju opasnosti od mina. Nakon održanih opštinskih nadmetanja, na regionalno takmičenje su se plasirale najbolje školske ekipe.

Regionalno takmičenje u poznavanju opasnosti od mina se tradicionalno održava svake godine. Ulogu domaćina ovaj put je imala Opštinska organizacija Crvenog krsta Srebrenica.

„Ovo je takmičenje koje se održava svake godine u jednoj od naših opštinskih organizacija, odnosno, u jednoj od naših osnovnih škola i to je program upozoravanja od mina. Nama svima  je poznato da je prošli rat, prethodni rat ostavio iza sebe ogromne, zagađene površine minama, koje stvaraju problem za stanovništvo, a pogotovu za djecu, za lovce, ribolovce, poljoprivrednike i, po tempu po kojem se obavlja deminiranje, to će biti još problem koji će dugo godina da opterećuje sve naše zajednice“, izjavio je za UPSMedia Branko Bajić, sekretar Crvenog krsta regije Birač.

Takmičenje u poznavanju opasnosti od minaTakmičenja su organizovana u nekoliko disciplina, a osnovci, učenici sedmih razreda, osim što su pokazali zavidno znanje u poznavanju opasnosti od mina, dobro su se i zabavili.

„Igre u okviru takmičenja su bile veoma interesantne. Prva igra je obuhvatila usmeno pitanje, druga je obuhvatila sklapanje riječi, u trećoj igri smo sklapali određene slike, a četvrta igra je bila pantomima“, kaže Marko Gajić, učenik iz Osmaka, jedan od učesnika takmičenja.

Takmičenje u poznavanju opasnosti od minaNa teritoriji opštine Srebrenica zaostalo je mnogo mina, ali, činjenica da se nesreće rijetko događaju, pokazuje da je stanovništvo dovoljno upoznato o opasnostima od mina. To je direktan pokazatelj za nadležne institucije dobro rade svoj posao.

„I ja zaista želim da pozvalim sve one koji se bave tim pitanjima i građane koji su usvajaju njihova upozorenja i shvatili da na teritoriji opštine Srebrenica, zaista, postoje opasnosti i koji ne idu na obilježena područja. U prošlosti je bilo incidenata koji su pokazali građanima Srebrenice koliko je opasno ići tamo gdje nije sigurna situacija, gdje nije ispitan teren i vjerovatno je to poučilo mnoge da se pridržavaju upozorenja i uputstava“, zadovoljan je prikazanim znanjem tokom takmičenja načelnik Srebrenice Mladen Grujičić

Pobjedu na takmičenju odnijela je Osnovna škola „Petar Kočić“ iz Kravice, koja će predstavljati regiju Birač na Republičkom takmičenju. Rezultat, na kraju, nije toliko bitan, koliko je bitno to što je podmladak Republike Srpske svjestan svih opasnosti koje nam prijete od mina.