Povjereništvo SDA Srebrenica: Saopštenje za javnost

Povjereništvo Stranke demokratske akcije (SDA) u Srebrenici oglasilo se saopštenjem za javnost povodom Odluke SO Srebrenica da najveće opštinsko priznanje bude dodijeljeno Miloradu Dodiku. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

„Dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira sudski dokazan i presuđeni genocid u ‘zaštićenoj zoni’ UN Srebrenica nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija RS-a, vraćanje je Srebrenice u mračnu prošlost iz 1995. godine. Sramno je dodijeliti priznanje opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima nekih od najvećih ratnih zločinaca koje civilizacija pamti.

Pozivamo izabrane bošnjačke odbornike da ne prisustvuju svečanoj sjednici SOSrebrenica na kojoj je planirana dodjela ovog priznanja. Pozivamo domaće i međunarodne institucije i organizacije da preispitaju svoju saradnju sa načelnikom opštine Srebrenica, zbog dodjele priznanja čovjeku koji se nalazi na crnoj američkoj listi, koji je izolovan od većine evropskih zemalja i koji godinama provodi sistemsku diskriminaciju nesrba u bh. entitetu RS.

Takođe, pozivamo domaće i međunarodne institucije i organizacije da nastave podržavati projekte građana, ali i sve druge projekte na izgradnji suživota u Srebrenici, zaključuje se u saopćenju SDA Srebrenica“, navodi se u saopštenju Povjereništva SDA Srebrenica.