Potočari: Usvojena Potočarska deklaracija

Potocarska deklaracijaU kompleksu Memorijalnog centra Potočari održana je konferencija pod nazivom „Ostvarivanje prava i zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice na području entiteta Republika Srpska“. Rezultat konferencije je Potočarska deklaracija koja predstavlja svojevrsnu poruku svih Bošnjaka iz RS. Konferenciji su, uz pokret „Odgovor“ i nekoliko bošnjačkih udruženja s tog područja, prisustvovali i predstavnici četiri od deset pozvanih stranaka: SDA, Stranke za BiH, Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Zbog činjenice da se Bošnjacima ograničavaju osnovna prava i građanske slobode, te da Bošnjacima na području Republike Srpske prijeti nestanak, rečeno je na skupu u Potočarima, ovo je bila prva u nizu konferencija.

„Ovo je skup kojim želimo da čujemo glas onih koji ovdje žive na prostoru entiteta Republika Srpska, odnosno Bošnjaka i drugih naroda koji nisu Srbi, koji se ne slažu da je ovaj entitet ekskluzivitet jednog naroda, već smo i mi građani koji bi trebali ostvarivati svoja prava u okviru ovakvog ustavnog uređenja kojeg imamo“, istakao je Ćamil Duraković iz pokreta „Odgovor“.

Jedan od načina da se to ostvari je i zajednički nastup na opštim izborima 2018. godine.

„Mi moramo biti dio zakonodavne vlasti manjeg bh. entiteta, a da bismo to postigli moraju sve probosanske partije, partije koje žele jedinstvenu BiH da se uključe u ovaj proces i, naravno, da budu dio Vlade i samo na takav način i uz pomoć Federacije i ostalih kantona mi možemo riješiti ta pitanja“, izjavio je novinarima Muharem Fišo, ministar za Potocarska deklaracijaboračka pitanja KS, stranka BPS SH.

U organizaciju skupa su, uz pokret „Odgovor“, bili uključeni i predstavnici udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, Srebreničke majke, Žene Srebrenice, Žene Podrinja, te Udruženje porodica šehida i poginulih boraca.

„Mi ćemo, onoliko koliko možemo da utičemo na javnost, uticaćemo da političke partije koje ne budu bile dio tog jedinstvenog političkog bloka, nemaju glasova na ovim prostorima“, rekao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih organizacija TK.

S druge strane, načelnik opštine Srebrenica ovakve skupove smatra provokativnim.

„To smatram i kao predizbornu kampanju pojedinaca koji su pomalo zaboravljeni od strane i medija i javnosti i na taj način žele da skrenu pažnju na sebe. Ja pozivam građane srpske nacionalnosti i druge građane da ne nasjedaju ni na kakve provokacije ukoliko ih bude bilo“, izjavio je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

U Deklaraciji od nadležnih institucija zatraženo je da preduzmu konkretne korake u provođenju odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa 9. januarom, ali i o rješavanju problema korištenja naziva bosanski jezik u Republici Srpskoj.